Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å hjelpe vennen min?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg fant nettopp ut at vennen min er deprimert. Hun fortalte det til meg for noen dager siden og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg vet ikke hvordan jeg skal oppføre meg rundt henne, om jeg kan snakke om hvor gled jeg er. Jeg vet heller ikke hva jeg kan gjøre for å hjelpe henne. Så jeg lurte på om du kunne gi meg noen tips fordi jeg har lyst til å hjelpe henne. Hun stoler liksom på meg og jeg vil ikke gjøre så depresjonen hennes blir verre. Vet ikke om dette er relevant, men hun sa at hun tror hun har vært deprimert i snart 3 år, uten hat hun har sagt det til noen. Så jeg føler at når hun først har stolt på noen og sagt i fra, så vil jeg hjelpe henne på best mulig måte. Hun har heller ikke sagt det til foreldrene sine, men hun sier hun har prøvd. Jeg vil vite hva jeg kan gjøre for å hjelpe. Kan du gi meg noen tips?

Besvart 03.11.2019 13:06
 

Svar
Hei

Jeg tenker at du allerede gjør mye riktig når du er en venn og bryr deg om henne. Det at hun har fortalt om vanskelige tanker og følelser betyr sannsynligvis at hun er trygg på deg og stoler på deg. Det å ha en venn man stoler på og som man kan snakke med er viktig når man er deprimert.

Det kan være vanskelig å tolke og forstå hva andre trenger. Kan du si til henne noe av det du skriver her? Kan du for eksempel si at du gjerne vil hjelpe hvis det er noe du kan gjøre? Spør henne om når hun kjenner at hun er fornøyd og har det bra. Prøv å motivere henne til å gjøre mer av det som oppleves bra for henne. Hvis hun bruker mye tid og energi på å tenke på alt som er vondt og vanskelig, så kan det være det er godt om dere finner på noe som er hyggelig og ikke snakker så mye om alt som er vanskelig.

Kanskje du også kan hjelpe henne med hvordan hun kan snakke med foreldrene og komme i kontakt med noen som kan hjelpe. Dere kan for eksempel oppsøke helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom. Se andre tips i vedlagte artikler.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

- Jeg har en venn som sliter skikkelig

Trøster venninne (colourbox.com)

Jeg har en venn som sliter veldig, hun orker ikke å være med på noe og er lei seg ut hele tiden. Hun har ikke sagt så mye, men jeg vet hun ikke har det godt.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser