Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for at en venn skal dø eller få alvorlige skader

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg har en venn som ofte sender video av når han tar overdose, fyller lungene med gass og masse sånt. Han sender meg hele tiden selvmordstanker, og han har det ikke greit hjemme han har bodd i 5 fosterhjem. Jeg får ikke lov til å si ifra til politiet og det han gjør, men han blir jo tatt. Han gjør det veldig ofte og jeg er redd for at han skal dø eller få alvorlige skader. Man hva skal jeg gjøre?

Besvart 03.11.2019 19:57
 

Svar
Hei

Jeg forstår så godt at dette er fryktelig vanskelig for deg og det er veldig fint at du tar kontakt her for å få hjelp til hvordan du skal håndtere dette. 

Det gjør utrolig vondt når man vet at en venn har det fryktelig vanskelig. 

Jeg ser du skriver at han ikke vil at du skal gå til politiet, samtidig så er det veldig viktig at denne gutten får hjelp og at du ikke sitter med dette ansvaret. Jeg foreslår at du forteller dette til en voksen som du stoler på. Gjerne helsesykepleier på skolen din eller Helsetsajson for ungdom. Jeg tror også det er lurt at fosterforeldrene til gutten får vite dette. Du bør så fort som mulig gi ansvaret til en eller flere voksne slik at de kan kontakte han og tilby han hjelp.

Du kan fortelle vennen din at du er veldig bekymret for han og at du har vært helt nødt til å fortelle dette til noen voksne. I Norge er man i følge loven pliktig til å gripe inn dersom man tror noen står i fare for å skade seg selv alvorlig, dette kalles avvergingsplikt. Hvis han misliker at du har fortalt dette til noen, kan du forklare han at du handlet etter avvergingsplikten fordi du er så utrolig bekymret for han og fordi du ikke kan sitte med ansvaret for livet hans alene. 

Dersom du trenger noen å snakke med, kan du ringe hjelpetelefonen til mental helse på 116 123 eller SOS-telefonen på 22 40 00 40. De lytter til det du kommer med og gir deg gode råd til hvordan du kan ta tak i dette videre. 

Jeg sender deg mange gode tanker. Ta godt vare på deg selv. 

 

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min ruser seg. Hva kan jeg gjøre?

Røyker hasj (colourbox.com)

Er du bekymret for en venn, som ruser seg? Her finner du råd om hvem du kan snakke med.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap