Hopp til hovedinnholdet

Får mange spørsmål om at foreldrene mine er skilt

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Mine foreldre er skilt! Og jeg synes egt ikke at det er veldig dumt! Jeg vil jo ikke at de skal være det! Men jeg vet at det er for dens eget beste at de er det! Og det respekterer jeg..... men det eneste r at jeg liksom for så mage spørsmål om det... de ble skilt fem dager etter min lillebror ble født! Og det er som om de vet det men de vil bare spørre for å høre meg si det om og om igjen.... de bare: hei! Men du når ble foreldrene dine egt skilt? Meg: ett par dager etter lillebroren min ble født.! De: OJ! Stakkar deg! Var det på grun av han

Besvart 03.11.2019 11:06
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at det kan bli slitsomt for deg å få spørsmål fra folk om at foreldrene dine ble skilt rett etter lillebrors fødsel. Ofte stiller folk spørsmål fordi de er nysgjerrige, ikke helt forstår, eller er usikre. Det er sjelden vondt ment men det kan føles vondt eller dumt for den som blir spurt. 

Du har lov til å si ifra til de som spør at du ikke liker å få det spørsmålet om dine foreldres skilsmisse, eller at du ikke orker å svare på spørsmål om det akkurat nå.

Er det vennene dine som spør om dette med skilsmissen? Hvis det er venner som du kjenner godt og føler deg trygg på håper jeg du føler deg komfortabel med å si ifra til dem at du ikke liker at de spør. Det er ikke sikkert de skjønner at du ikke liker det. Kanskje de tror du vil snakke om det? Kanskje de tror at de viser deg støtte ved å spørre? Hvis du sier ifra på en klar og tydelig måte at du ikke liker å bli spurt - uten å kjefte på dem - vil jeg tro de forstår deg og respekterer det du ber om.

Du kan også forsøke å "øve inn" et svar du er komfortabel med å gi. Og så kan du bare si det, og sette punktum, på en måte. For eksempel: "Det er fint at du bryr deg ved å spørre men jeg har ikke så mye å si om det med skilsmissen til mamma og pappa. Jeg syns ikke noe synd på meg selv og jeg har det egentlig helt fint med at de bor hver for seg. Jeg kan heller si ifra til deg hvis jeg trenger å prate mer om dette". Denne setningen var selvsagt bare et forslag, du må finne det som passer å si for deg. Men ved å forberede noe du kan si, så kanskje du føler deg mer trygg når noen spør.

Det er fint at du selv har et avklart og OK forhold til det at dine foreldre er skilt. Det er jo det aller viktigste! Jeg er enig med deg i at noen ganger er det til alle i familien sitt beste at foreldre skiller seg. Det er bedre enn at foreldre bare krangler og er slemme med hverandre i samme hus, foran barna, for eksempel. Jeg håper du har noen å prate med dette om som er opptatt av DEG og hvordan du har det, som kan prate med deg når DU har behov for det. 

Jeg håper dette ga svarene du trengte. Alt godt til deg!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stines erfaring med skilsmissen

Jente med ryggen til

Stines foreldre skilte seg da hun var 13 år. Her intervjues hun av Kristin om hvordan hun har det etter skilsmissen.

Av Kristin, ungdomsjournalist på ung.no

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse