Hopp til hovedinnholdet

Jeg er veldig bekymret for min venninne som er blitt veldig tynn.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en bestevenninne som har de siste 4 månedene blitt veldig tynn. Hun trener på treningsstudio hver dag, og dropper planer fordi hun skal dra å trene. I lunsjen på skolen har hun bare en vannflaske eller et eple. Hun er pleide å være veldig glad i mat, og var ikke tjukk eller noe sånt, egentlig den tynneste i vennegjengen fra starten av. Det er bare det at hun har blitt så forferdelig tynn. Hun sier selv at hun må lage nye hull i de gamle beltene og at hun gamle bukser blir for store. Jeg har prøv å snakke med henne men det har ikke hjulpet. Jeg er veldig beskymret for henne og jeg savner hvordan hun var før..

Besvart 04.11.2019 12:13
 

Svar
Hei jente 15 år.

Jeg forstår at du er bekymret for din venninne om du har sett at hun den siste tiden er blitt veldig tynn, trener mye, spiser lite og dropper planer fordi hun heller vil trene. Og om du ikke synes det har hjulpet å snakke med henne, forstår jeg at du er ekstra bekymret og savner henne slik hun var før.

Det er tungt og vanskelig å se at noen en er glad i og bryr seg om er på vei til å ta farlige valg for seg selv. Og det er frustrerende når de ikke vil høre etter når en forsøker å hjelpe eller si i fra. Derfor er det bra at du søker råd her. 

Det er først og fremst viktig for deg å vite at du skal være en venn og ikke en terapeut for din venninne, det er det noen andre som må være. I tillegg er det viktig at hennes foreldre vet hva hun holder på med. De er de rette til å sørge for at hun får god og riktig hjelp. Vet du om hennes foreldre er klar over hva som foregår? Hvis ikke, er det noen måte å få sagt i fra til dem på?

Jeg vil også anbefale deg å ta en ny prat med helsesykepleier på skolen, eller en annen voksen som du stoler på. Fortell hva  du har observert av endringer den siste tiden og at dette bekymrer deg så mye at du trenger råd for hva du eller andre kan gjøre for å hjelpe din venninne.

Fortsett å være en god venn som viser at du liker å tilbringe tid sammen med henne, selv om hun dropper planer dere har laget. Ikke gi henne opp og fortsett å fortelle henne at du er bekymret for de forandringen du har sett den siste tiden. Foreslå for henne at dere kan ta en prat med helsesykepleier sammen. 

Jeg håper dette er til hjelp og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Slik er du en god venn

To venninner på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer

Vil du hjelpe en venn som har spiseforstyrrelse?

Jente trøster venninne(colourbox.com)

Det kan være vanskelig å se om noen har en spiseforstyrrelse. Har du mistanke er det viktig at du er en god venn og snakker med vennen din, og forteller at du er bekymret. Men du kan ikke ta ansvar for å hjelpe vennen alene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold