Hopp til hovedinnholdet

Hvordan fikse trøbbel i vennegjengen etter ungdomsskole-start?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg starta på ungdomskolen,alle vennene mine i annen klasse,trives ikke i ny klasse,vennene mine fikk nye venner fra dems nye klasse og nå føler jeg at de ikke bryr seg om meg lenger.Jeg hadde en krangel om det med et av vennene mine fordi jeg følte at de aldri kom til meg i friminuttene at jeg altid måtte komme til dem så da følte jeg at de ikke brydde seg nokk om meg til å gidde å prøve å finne meg. De drar hjem til en venn av meg uten å vente eller lete etter meg i storefri tilogmed. Så da sa hun at jeg at jeg bare skaper drama og at det ikke er noe vits å gråte fordi jeg bare kan komme til dem. Jeg ble veldig irritert på henne så da starta krangelen.Nå sender hun meg streaks og vil late som krangelen ikke kjedde selvom jeg er sur på henne og hun synes det er barnsjelig av meg og sier jeg ikke vil være venn med henne og da blir hun sur på meg pga jeg ikke har lyst til å tilgi henne uten vidre. Jeg vil jo bli venn med henne men jeg blir leimeg og jeg gråter ofte pga ungdomskolen

Besvart 04.11.2019 13:42
 

Svar
Hei

Dessverre kan overgangen fra barneskolen til ungdomsskolen gjøre slikt med en vennegjeng, sånn som du beskriver. Du er ikke alene om å oppleve det du gjør, eller å kjenne på de følelsene du har.

Jeg tenker at det beste du kan gjøre er å prøve og si i fra en gang til. Jeg vet ikke hva du sa den gangen det utviklet seg til å bli en krangel, men prøv og fortell tydelig hva du føler og hvorfor.

Det kan være lurt å ikke anklage dem for det de gjør, men heller si til dem at du blir lei deg når du blir holdt utenfor. 

Å sette ord på følelsene sine høyt, kan gjøre at de andre blir mer oppmerksom på hvordan de oppfører seg. Det kan være at de ikke tenker over at du blir lei deg fordi de oppfører seg slemt. 

Og hvis situasjonen etter det forsøket ikke blir noe bedre, vil jeg anbefale deg å snakke med noen voksne du stoler på. Både fordi det kan være fint å snakke ut om vonde følelser, men også fordi de kanskje kan hjelpe deg. Ta det gjerne opp med en lærer du stoler på, på skolen. Han eller hun kan ta tak i denne saken og hjelpe deg. 

Kanskje kan det være lurt om du prøver å bli mer kjent med de i din egen klasse? Det her er ikke særlig gøy for deg, men om du har noen andre å gå til kan ting føles litt lettere. Du trenger ikke nødvendigvis å bli nært kjent med noen i klassen, kanskje du møter noen på en fritidsaktivitet du går på?

 

Håper det ordner seg!

Hilsen ungdomsredaksjonen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap