Hopp til hovedinnholdet

Orker ikke bo hjemme. Hvordan kan jeg flytte/ få penger til å flytte?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går vg1 og orker ikke bo hjemme mer. Vil helst ikke bytte skole. Hvordan kan jeg flytte/ få penger til å flytte? Krangler meg foreldrene mine hele tiden, og de får meg til å føle at det er meg det er noe galt med. Ikke skriv at jeg må løse ting med foreldrene mine fordi det orker jeg ikke. Har prøvd. Veit ikke hvor lenge jeg orker å leve vis jeg må fortsette å bo hjemme.

Besvart 04.11.2019 18:11
 

Svar
Hei jente 16 år. 

Jeg forstå at du har det vanskelig. Det er endel ungdommer som kan oppleve krangler, konflikter og uenighet med foreldrene. 

Det er bekymringsfullt at du skriver at du ikke vet hvor lenge du orker å leve hvis du må fortsette å bo hjemme. Hvis slike tanker kommer over deg, må du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på nummer 116 111, legevakten på nummer 116 117, eller nødnummeret 113. Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen, en fagperson på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. 

Ofte klare en å ordne opp i det en strever med i en familie etter noen diskusjoner. Resultatet kan bli at alle arbeider med hvordan en omgås, snakker med hverandre og ivaretar hverandre. Hvis det skjærer seg igjen, må en snakke sammen på nytt og justere og jobbe med kommunikasjonen. 

Men det hender det blir så vanskelig at ungdommen ønsker å flytte hjemmefra.

Det er foreldrene dine som har foreldreansvaret for deg til du er fylt 18 år. De skal ivareta deg, passe på at du har det bra, til du er myndig. Hvis du skal flytte for deg selv må de si ja, de må samtykke til at du skal flytte. Fra du er 18 år kan du bestemme selv. Men det er også sånn at din mening skal tillegges mer vekt etterhvert som du blir eldre. 

Hvis du skal komme noen vei, må du snakke med foreldrene dine. Du kan si at det er noe viktig du vil snakke med dem om. Sikre deg at dere har god tid og at dere ikke blir forstyrret. Kanskje kan du si at du ønsker å snakke først, og at når du har sagt det som du vil si, at de kan snakke. Da slipper du at dere avbryter hverandre. 

Forklar hvorfor du ikke trives så godt hjemme. Beskriv med eksempler hvordan det de sier får deg til å føle at det er deg det er noe galt med. Forklar hvilke følelser det gir deg. Finnes det noen mulighet for at du skal kunne bo hjemme og ha det bra der? Hva må til for at du skal trives? 

Dere kan få hjelp fra Familievernkontoret. Da blir alle hørt, at alle får si det de ønsker, uten avbrytelser. 

Hvis foreldrene dine er enige at du kan bo alene, kan det ordnes. Dersom du og dine foreldre blir enige om at det er riktig for deg, er det ingen lov som hindrer dere i det. 

En av planene må være hvordan dere skal løse det økonomisk. Dette er for de fleste den største utfordringen. Det koster ganske mye med et eget sted å bo. Både husleie, strøm, internett, og mat skal betales. 

Kan det være en mulighet at du kan bo med andre i familien? Eksempelvis besteforeldre, tante, onkel eller eldre søsken?

Hvis forholdene hjemme er så vanskelig at det går ut over helsen din, kan du selv kontakte barneverntjenesten. Se artiklene om dette. Hvis det er vanskelig å gjøre alene, kan helsesykepleier på skolen, en fagperson på helsestasjon for ungdom eller andre voksne som du stoler på, kunne hjelpe deg, eksempelvis sosiallærer eller rådgiver.

Tenk gjennom hva du vil gjøre!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Akutt behov for helsehjelp

Ambulanse (foto: ung.no)

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra