Hopp til hovedinnholdet

Noen råd/tips til hvordan jeg kan få kontroll over egen mobil?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, faren min har gjort sånn at det er mye jeg ikke kan gjøre på mobilen min. Jeg kan bl.a ikke endre egen appel ID, eller bestemme egen skjermtid. Det var også en stund da jeg ikke fikk ha kode på mobilen min, som resulterte i at folk tok den å var inne på den. Jeg er lei av å bli behandlet som en liten unge av foreldrene mine, å vil velge selv. Greit de er glad i meg, men trenger da ikke begrense hele livet mitt heller da. Dette ender også opp i mye krangling, og ikke gode vibes, så hvis det er det de prøver og oppnå så har de mislykket sterkt. Noen råd/tips til hvordan jeg kan få kontroll over egen mobil, å få tilgang til egne passord, osv. Takk på forhånd. :)

Besvart 04.11.2019 21:25
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er veldig forståelig at dette oppleves veldig begrensende på livet ditt. Hva er det som gjør at faren din er så streng med deg? Selv om det er foreldrene dine som har ansvaret for deg fram til du er myndig, så har du også rett til et privatliv. Fram mot myndighetsalder skal du få stadig mer selvbestemmelse i ditt eget liv.

De aller fleste foreldre er redd for at barna deres skal utsettes for noe som sårer og skader barna. Det er mye vidt som har skjedd ungdom på sosiale medier som foreldre er engstelig for. Det er viktig at du og foreldrene dine snakker sammen om hvorfor det er som det er. Hvorfor han ikke stoler på deg. kan dere prøve å finne fram til noe regler dere kan bli enige om, som trygger ham og sikrer det litt mer selvbestemmelse. Mobiltelefon er en viktig del av ungdoms sosiale og private liv.

Kan du vise ham dette? Det kan være godt for deg å snakke med noen om situasjonen din. Sosiallærer/rådgiver eller helsesykepleier kan være gode å snakke med. Helsestasjonen for ungdom kan også være et godt sted å ta kontakt. 

Legger ved noen artikler vi håper kan hjelpe deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dine mobiltelefonrettigheter

Mobiltelefon og rettigheter

Hva gjør du om mobiltelefonen din slutter å virke, plutselig skrur seg av eller sletter kontaktene dine? Her er dine mobiltelefonrettigheter.

Les mer

Personvern - hvor går dine grenser?

Rødt kort (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva foreldrene dine skal ha rett til å vite om deg? Er det greit at de kan se nettloggen din eller kjenne til passordet ditt?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme