Hopp til hovedinnholdet

Er det noen medisiner jeg kan ta eller noe jeg kan gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er deprimert, jeg var veldig deprimert for ikke så lenge siden men jeg ble *frisk* og har hatt det veldig fint men nå plutselig er jeg deprimert igjen:) jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, orker ikke leve sånn her, jeg gråter ofte og føler at det ikke er noe vits å prøve lenger. Er det noen medisiner jeg kan ta eller noe jeg kan gjøre?? Plis svar på spm å ikke bare si masse ting som ikke gir mening:)

Besvart 05.11.2019 18:19
 

Svar
Hei jente 13 år

Jeg forstår at du er fortvilet og ønsker hjelp. Det høres ikke greit ut for deg.

Vit at det finnes hjelp å få og at du kan få det bedre. Du skal ikke ha det sånn som du beskriver at du har det nå. 

Først og fremst så vil jeg oppfordre deg til å snakke med foreldrene dine. De bør vite litt om hvordan du har det, så de kan være ekstra gode omsorgspersoner for deg og gi deg den støtten, tryggheten og kjærligheten som du trenger nå.

I tillegg vil jeg be deg om å oppsøke hjelp hos enten helsesykepleier eller Helsestasjon for ungdom. Der kan du få tilbud om støttesamtaler over tid, og sammen kan dere jobbe for at du kan få det bedre med deg selv og sammen med andre. De kjenner til flere gode hjelpeteknikker, som jeg tenker du kan ha god nytte av å bli kjent med og lære deg. 

De vil også vurdere om du er i behov av mer spesialisert hjelp, som eksempelvis Psykisk helsetjeneste i kommunen eller fra BUP. 

Det vil først og fremst være samtaler som vil være til hjelp for deg, men dersom det er prøvd over tid og en vurderer at du er alvorlig deprimert, så kan det vurderes av lege om det behov for medikamentell behandling parallelt med samtaler og aktiv jobbing med tankesettet ditt. 

Jeg legger ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Test om du er deprimert!

Jente står alene inntil en vegg og er leiseg. (Colourbox)

En selvtest kan si om du har tegn på depresjon. Husk at hvis du har en depresjon, så er det hjelp å få.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser