Hopp til hovedinnholdet

Venn som sliter veldig mye som har en psykisk syk mamma

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Vennen min sliter veldig mye. Han er 14. Han vil lissom ingenting lengre. Han er negativ å klager på rare ting som lukter og lyder. Han er lite på skolen å han virker ikke tilstede når vi er sammen. Han har sagt til meg at mamman har psykiske lidelser som går utover han og lillebroren. De jeg husker er ocd, angst, paranoid, schizofren, emosjonell.. og flere personlighetsforstyrrelser. Og så har noen nevnt borderline. Han har sagt at ho er veldig paranoid, snakker stygt om pappan, truer han hvis han ikke gjør som ho vil, han får ikke ha de vennene han vil, han får skylden for alt, ho ignorerer han mye, han lukter vondt uka han er hos ho... Men mamman vil ikke la han bo hos pappan sin 100% hvis pappan ikke gir fra seg lillebroren. Han og pappan har prøvd alt, men det er ingen som tror på at mamman er slem. Han har grint foran meg, vist meg truende meldinger å sagt at ho virker som en god mor foran alle, men når de er alene så er ho slem. Så hva kan han/jeg gjøre??

Besvart 05.11.2019 19:06
 

Svar
Hei jente, 16 år

Så fint at du tar kontakt med ung.no!

Basert på det du beskriver, så er det veldig forståelig at du er bekymret for vennen din. Vet du om det er noen andre voksne som vet om hvordan han har det hjemme? 

Som venn kan du for eksempel si til han at du ser og hører at han har det vanskelig, og at du er bekymret for ham. Du kan tilby å bli med ham, eller råde han å selv gå til helsesykepleier på skolen eller en lærer feks, som da kan bidra til å skaffe ham hjelp videre. Dersom dette er helt uaktuelt, kan du også ta en prat med helsesykepleier eller lærer, for å forklare om bekymringen fra ditt ståsted. På denne måten kan du også bidra til at de voksne på skolen kan hjelpe ham.

Du kan også informere vennen din om at barneverntjenesten kan kontaktes, dersom han er under 18 år. De kan undersøke situasjonen hans for å se om han har rett på hjelp fra dem. Men de trenger å få rede på bekymringen før de kan gi hjelp. De kan kontaktes både via brev og telefon, og tar i mot søknader fra både barn og foreldre, og bekymringsmeldinger. For å finne barneverntjenesten i den kommunen han bor i, kan du søke det opp på www.barnevernvakten.no. Her vil du/han få utfyllende kontaktinformasjon til riktig barneverntjeneste. 

Det er godt å vite at du vil hjelpe vennen din. Han er heldig som har deg som venn. Ønsker deg og vennen din masse lykke til videre. 

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Du kan ringe oss på telefonnummer 116 111. Erfarne vakter tar telefonen hver dag mellom 15:00 og 08:00. I helgene er linjene våre åpne hele tiden. Du velger selv om du vil være anonym.

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme