Hopp til hovedinnholdet

Onkel har blitt gal og jeg er redd for hva som kan skje, hva gjør jeg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har det litt vanskelig nå. Onkel har blitt gal og tror vi overvåker han. Han anklager oss for å hacke telefonen hans når han er hos oss og sier stygge ting om mamma og pappa rett opp i trynet mitt. Han er frisk i perioder, men ikke i andre. Han vil Ikke sykehus ellernoe heller, fordi han mener han er frisk. Nå har han truet naboen sin med å drepe dem fordi de bråket litt og pappa har sendt beskymringsmelding til politiet. Pappa vil ikke snakke så mye om det så jeg tror det er et sårt tema for han. Jeg visste at onkel var litt syk, men jeg visste ikke at han ble verre før jeg overhørte pappa snakke med politiet i stad om at onkel hadde truet med å drepe! Da løp jeg ned til mamma og hun forklarte litt, men ikke mye. Pappa vil ikke si hvor ikke det er osv, og jeg får ikke lov til å snakke med onkel. Hva skal jeg gjøre? Hjelp!

Besvart 06.11.2019 10:16
 

Svar
Hei

Det høres ut som en vanskelig situasjon for familien din, og jeg forstår at du er bekymret og redd. Jeg tenker at pappa har gjort det eneste riktige, å ringe å snakke med politiet. Forhåpentligvis vil politiet gi dere råd om hvordan dere skal håndtere kontakt med onkel når han er syk, og kanskje de snakker med han og vurderer om han må få hjelp av lege/psykisk helsevern. 

Det er ikke så mye du kan gjøre, det høres riktig ut at du ikke skal snakke med han nå. Det viktigste er at han får hjelp, og det er de voksnes ansvar. Hvis man er psykisk syk og en trussel for andre, er det mulighet for å bestemme at han skal tvangsbehadles på psykiatrisk sykehus. Men det er politi og lege i samarbeid som må bestemme det. 

Jeg tenker jo at det er viktig at du og eventuelt dine søsken får informasjon om hva som skjer, slik at det er mulig for dere å være på skolen og gjøre det dere pleier i hverdagen. På skolen kan du ta kontakt med helsesykepleier eller en lærer du stoler på. Da kan du ha noen å snakke med som har taushetsplikt og som du kan være fortrolig med. 

Håper dette var litt til nytte for deg. 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie