Hopp til hovedinnholdet

En venn sprer rykter om meg, og jeg har ikke vært ærlig. Hva gjør jeg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre! En av de nærmeste venne mine har begynt å spre et rykte om meg. Det begynte i sommerferien med at jeg sovna i armene til min venns ex, ingenting skjedde og det var veldig lenge siden. Jeg og en annen gutt i slutten av sommerferien hadde sex. Litt etter sa jeg til den nærme vennen min at jeg hadde sex med han gutten jeg sovna i armene hos, jeg vet ikke hvorfor. Nå har hun gått rundt å sagt det til alle. Alle hater meg og ingen tror eller vil høre på min side av hele situasjonen. Jeg går rundt alene i skolen og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Føler at det er min feil også men hvorfor vil hu hå rundt å si det til alle? Hjelp

Besvart 06.11.2019 10:51
 

Svar
Hei

Det er vanskelig når man opplever at andre snur ryggen til deg fordi du har sagt eller gjort noe dumt. Nå har du erfart at noe du selv sa (som ikke var sant) har fått andre til å snakke bak din rygg. Det er vondt og vanskelig å håndtere! Det å være en god venn innebærer å kunne stole på hverandre. Det hun nå gjør viser at hun kanskje ikke er den beste vennen du kan ha. 

Ta kontakt med helsesykepleier eller en annen voksen du stoler på. Fortell hva som har skjedd og at du nå er fortvilet over ryktet ditt og hvilke konsekvenser det har fått. Du må være helt åpen og ærlig, og ikke være redd for å ta imot hjelp. Noen ganger kan man bli så fortvilet at man fortsetter å snakke usant, men da blir alt bare værre.

Noe du kan gjøre er å be vennen din om hun kan komme til en samtale med deg og en voksen du har snakket med. Fortell hvordan du har det etter at hun gikk bak din rygg. Beklag samtidig at du har snakket usant om det som skjedde den dagen. Hvis det er mulig, kan kanskje den vennen du sovnet i armene til bekrefte at dere ikke hadde sex, hvis det er viktig for deg. 

Når dette er sagt, bør du si noe om hva du tenker er viktig i et vennskap med henne, og spørre om hun har de samme tankene om vennskap. Hvis man blir uvenner, hva gjør man da? Hvis man skal være venner, hvordan kan man stole på hverandre ? Hvis hun ikke ønsker å møte deg på dette, er det kanskje ikke verdt å fortsette dette vennskapet. 

Jeg håper du får god hjelp til å rydde opp i dette. Det føles kanskje som om ingen vil være din venn akkurat nå, men det er jeg sikker på vil bli bedre. 

Her kan du lese litt mer om vennskap.

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rykter og ryktespredning

Rykter

Rykter er opplysninger om noe eller noen som spres til én eller fler personer. Ryktene kan være både sanne og usanne, men de handler gjerne ofte om tinge som setter andre i et negativt lys.

Av Skage, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Blitt uvenner? Slik ordner du opp.

To jenter med ryggen mot hverandre (www.colourbox.com)

Opplever du å bli behandlet urettferdig av vennene dine, eller har du kranglet med en venn? Her er noen gode tips til hvordan dere kan snakke godt sammen og kanskje løse problemet.

Skrevet av ungdomsjournalist Julie

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag