Hopp til hovedinnholdet

Har venner som lyver så masse om meg at de trur på det selv.

Annet 13 år
 

Spørsmål

Hei har venner som lyver så masse om meg at di trur på det selv og går og sier løynene sine til alle di kjenner, jeg har mest lyst å grisebanke dem og skulle ønsket at dei ikke fantes. vist jeg sier ifra til foreldrene deres så spørr bare foreldra deres hva som er sant og så finner en på en løyn og så sier den andre ja. hvet ikke hva jeg skal gjøre med det, det har vert san helt siden han ene flyttet hit for mellom 3-4 år sida ca. begge er yngre enn meg!

Besvart 07.11.2019 16:11
 

Svar
Hei du, 13 år. 

Det er så trist å lese at du har venner som lyver så veldig om deg, at de sprer løgnene til andre og lyver for foreldrene sine. 

Venner skal ikke oppføre seg slik med hverandre. Venner skal være snille, høflige, hyggelige og greie! Venner passer på hverandre. 

Hvis vennene fortsetter å lyve om deg, må du snakke med noen om det som skjer. Du kan snakke med helsesykepleier. Du kan beskrive hva som skjer og blir sagt gjennom eksempler.

Du kan også snakke med kontaktlæreren din. Foreldrene/de foresatte bør også få vite om det som skjer.

Hvis noen lyver og baksnakker er det en form for mobbing. Det er skolens ansvar å stoppe slik atferd. Hvis skolen ikke gjør noe, kan en melde skolen til Fylkesmannen. 

Kan det være at du må finne andre venner? 

Kan du se deg om på skolen og ellers der du er, hobbyer, om det er noen som virker greie og hyggelige? Hvis en har felles interesser er det lett å snakke med hverandre. 

Kanskje har du slekt som har venner som du kan bli kjent med? Mange finner venner gjennom slekten sin. 

Hvis du er blid, høflig, hyggelig og grei vil du være en som folk liker. Hvis du holder på hemmeligheter, vil du også være en som folk stoler på. Hvis en passer seg for ikke å erte og plage andre, og heller forsvarer de som blir ertet og plaget, blir man også en som andre ser opp til. 

Tenk gjennom hvordan du vil at en god venn skal være. Vær slik selv. 

Snakk med nye folk i klassen, parallellklassen og på skolen. Dere kan snakke om skolen, lekser, hobbyer, spill, sport, serier, filmer og musikk. Etterhvert som en blir bedre kjente med hverandre, kan en snakke mer om private ting.

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rykter og ryktespredning

Rykter

Rykter er opplysninger om noe eller noen som spres til én eller fler personer. Ryktene kan være både sanne og usanne, men de handler gjerne ofte om tinge som setter andre i et negativt lys.

Av Skage, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Ekte vs falske venner

Guttegjeng (colourbox.com)

Har du opplevd å bli sviktet av en venn? Eller har du opplevd å bli kjent med en person du følte du hadde god kontakt med, men som viste seg egentlig å være en falsk venn? Kjenner du en person du oppriktig kan kalle en ekte venn?

av Skage, ungdomsjournalist

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer

Slik er du en god venn

To venninner på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap