Hopp til hovedinnholdet

Jeg er bekymret for vennen min

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er bekymret for vennen min. Hun selvskader seg for oppmerksomhet. Hun sier også høyt i klasserommet at hun har spiseforstyrrelser og alt det for oppmerksomhet. Idag spurte hun meg og noen andre om vi vil se kuttene hennes, og hun sa det som om hun var stolt av det. Hun har også lest at «de fleste ungdommene selvskader seg» men det er ikke sant. Hun tror det er normalt og bare vet ikke at noen ting bør man snakke om, men ikke si høyt til alle sammen og være stolt av det. Hvordan skal jeg hjelpe henne?

Besvart 07.11.2019 17:56
 

Svar
Hei

Så bra at du bryr deg og gjerne vil være en venn.

Det er leit å lese at vennen din strever med selvskading og spiseforstyrrelse. Det kan være hennes måte å takle vanskelige tanker og følelser på. 

Det er vanskelig å tolke hva som er grunnen til at hun snakker om dette private og personlige med andre. Kanskje det er et "rop om hjelp"? Eller kanskje hun trenger å bli sett og bekreftet på at hun er god nok som hun er? Eller kanskje hun har behov for at andre rundt henne forstår mer av hvordan hun har det?

Spør henne gjerne om hun trenger hjelp for det hun strever med. Si at du synes det er leit at hun har det sånn og at du gjerne vil hjelpe til hvis det er noe du kan gjøre. Kanskje hun ønsker å snakke med noen? Kanskje hun trenger å øve på andre måter å takle det å ha vanskelige tanker og følelser?

Det kan være det betyr mye for henne at du er en venn og finner på hyggelige ting sammen med henne. Kanskje hun får hjelp for det hun strever med og trenger å finne på noe som får tankene over på noe annet? Hun vet sannsynligvis selv best hva som oppleves hjelpsomt. Du kan også snakke med helsesykepleier om dette, som kanskje kan prøve å gjøre noe for å hjelpe venninna di. Se flere tips i vedlagte artikler.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser