Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine har begynt å gjøre vonde ting mot meg,,,,

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg skal ikke si så mye om hvorfor jeg skriver her og jeg viste ikke helt hvordan jeg skulle skrive dette her egentlig, men jeg forsøker. Jeg er har foreldre som jeg pleide å være kjempe glad i. Men ting har endret seg, for et år siden begynte mamma å si ting på en veldig ekkel måte til meg og etter tre måneder sånn ca da mamma begynte med det, sa jeg ifra og hun sluttet. Men nå for 5 måneder siden begynte mamma igjen og pappa begynte å noen ganger slå/dytte meg og banne til meg og kalle meg for litt dumme ting som jeg pleide å gråte av. Og mamma ignorere meg ofte og sender meg stygge blikk. Jeg begynte å skade meg selv med å kutte meg selv å slå meg selv og å laste meg selv inn i vegger. Jeg har begynt å få symptomer til panikkangst og alle symptomene stemmer for det meste. Jeg har sagt det til helsesøster og lærer og prøvd å få hjelp på nettet men jeg har ikke fått den hjelpen jeg trenger. Jeg kutter meg selv helt til blodet drypper eller renner fra armene. Jeg håper på hjelp!

Besvart 08.11.2019 14:14
 

Svar
Hei kjære deg!

Takk for at du kan skrive til oss og fortelle hva du opplever hjemme og hvordan dette får deg til å forsøke og mestre det på så godt du kan. Noen ganger er selvskading en måte og håndtere veldig vonde og smertefulle følelser og opplevelser.

Det du opplever er ikke din skyld! Dine foreldre er voksne og de skal sørge for at du får omsorg, trygghet og kjærlighet. De skal ikke si stygge ting til deg eller dytte deg!

Jeg syns du klarer kjempefint og forklare til oss hva du opplever!

Jeg syns det er fint at du kan snakke med noen og det er selvsagt trist at du føler det ikke hjelper deg.

Vet du hva som skal til før du føler du får det bedre? Det kan være et vanskelig spørsmål men likevel er det viktig å tenke litt på - og gjerne sammen med helsesykepleier.

Jeg tror at det du trenger er at noen hjelper deg å snakke med dine foreldre. Det kan være helsesykepleier eller andre som hun foreslår. Det finnes noe som heter familievernkontor som kan hjelpe familier hvor ikke alt er så bra.

Når det kommer til selvskading er det ikke uvanlig at mange gjør det når de strever. Det er en måte og få ut smerten på og den blir mer tydelig og konkret når det blir vondt i et sår enn å gå med en vond klump inni seg.

Det finnes andre måter og få det bedre på og det er blant annet ved å snakke med noen om det. Så derfor håper jeg du fortsetter å prate med helsesykepleier om hvordan du har det inni deg.

Det er jo ofte slik dessverre at så lenge det fortsetter å være vondt hjemme så vil ikke de vonde følelsene inni deg heller forsvinne. Derfor fortsetter du å skade deg. Kanskje det er slik du føler det? At det ikke blir bedre selv om du prater med noen og skader deg? Fordi du fortsatt har det vondt hjemme?

Dersom du trenger noen å snakke med så kan du også ringe Alarmtelefonen på tlf 116 111. 

Jeg håper du kan snakke med helsesykepleier om noe av det du har skrevet om til oss. Du kan gjerne vise svaret fra oss hvis det vil gjøre det lettere for deg.

Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg tror kan være til hjelp for deg å lese. Jeg håper du får det bedre snart.

God klem til deg - du er god som gull.  Pass godt på deg selv!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvskading

Nærbilde av jente (colourbox.com)

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Akutt behov for helsehjelp

Ambulanse (foto: ung.no)

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme