Hopp til hovedinnholdet

Jeg er så lei meg, hva kan jeg gjøre?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Vet at dette høres helt teit ut men, før så bodde broren og søstera mi hjemme. Siden de har blidt eldre har de flyttet pga studie. Nå i det siste blir jeg så lei meg når jeg tenker på at de ikke er hjemme at jeg faller sammen. Jeg merker også at jeg blir veldig lei meg av andre små ting som f.eks. Venner som før var bestevennene mine. Det er helt vilt! Og når jeg blir lei meg så mener jeg ikke sånn lei seg man blir av filmer eller bøker. Jeg klarer ikke å komme meg ut flere av dagene når dette skjer, jeg blir bare sittende inne. Har også merka at dette har gått utover hvor fort jeg blir sinna. Hva er det som skjer med meg? (Føler ikke på dette hele tiden)

Besvart 08.11.2019 19:35
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no. 

Det er ikke det minste teit det du skriver. Det er så mange som kjenner på stort savn etter at søsken flytter ut. Det er jo ikke så rart. Du har i 15 år vært sammen med dine søsken og dere har sikkert på godt og vondt vært en samlet familie. 

Når søsknene dine bodde hjemme så gledet du deg sikkert til at du skulle få  mer plass og kanskje ro rundt deg. Nå som du har det, så savner du det som var. Det er helt naturlig. Du skriver også at de har flyttet for å gå studier, så det betyr sikkert at de ikke engang bor i nærheten av deg. Da blir jo tomrommet enda større og savnet mer kraftig. 

Jeg vil anbefale deg til å snakke med din bror og søster om dette. Dere kan sikkert komme opp med noen gode tiltak som gjør at du ikke føler deg så alene. Kanskje kan du snakke med dem daglig på facetime? Da kan du følge deres hverdag og du får opprettet denne daglige kontakten igjen. Kanskje trenger du ikke å gjøre dette så ofte så lenge, men i begynnelsen kan det sikkert være bra. Har du mulighet til å dra å besøke dem oftere? eller har de mulighet til å komme hjem noen helger innimellom?

Det kan sikkert også være lurt å snakke med dine foreldre om dette du nå kjenner på. De må kanskje prioritere å være mer sammen med deg i en periode framover nå som du har det slik du har det. Igjen så er det viktig at du husker på at dette ikke er teit. Det er å forebygge at du skal kjenne på denne tristheten du gjør nå. Du vet at sorg handler også om å savne dypt det som var og som du vet ikke vil komme tilbake. Kanskje kan du lese litt om forskjellige former for sorgreaksjoner, så vil du kanskje kjenne deg litt igjen?

Hvis det fortsetter at du har det slik også etter at diverse tiltak er satt igang så kan du også snakke med helsesykepleier på skolen din. Det er viktig at du skjønner hvorfor dette skjer samtidig som du må finne strategier som gjør det slik at du også vil kjenne glede og energi igjen i hverdagen. 

Ønsker deg masse lykke til og håper at svaret var til  hjelp for deg.

 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser