Hopp til hovedinnholdet

Jeg leier av kompisen min. Kan han kaste meg ut hvis vi blir uvenner?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg og en kompis leier en leilighet sammen. Jeg lurer på om han har rett til å kaste meg ut dersom det skulle oppstå en krangel. Han er den eneste som står i leiekontrakten. Det eneste "beviset" på at jeg bor her, er at det står i folkeregisteret. Hver måned betaler han hele leiebeløpet til huseier, hvor jeg da sender han min del på Vipps. Jeg har betalt halve depositumet, på samme måte som vi betaler husleie. Det står ikke i noen kontrakt noe sted at jeg også leier her. Det hele er en muntlig avtale mellom oss.

Besvart 08.11.2019 13:01
 

Svar
Hei

I ditt leieforhold er det kompisen din som er din utleier. En muntlig leieavtale er like bindende som en skriftlig. Når det ikke er avtalt noe konkret, er det husleieloven som blir "leiekontrakten" din.

Det betyr at kompisen din, din utleier, må forholde seg til de regler om oppsigelse som man finner i husleielovens kapittel 9. Han har ikke rett til å kaste deg ut dersom dere blir uvenner.

Jeg vil anbefale deg å skrive en kommentar når du overfører i Vipps, slik at det er åpenbart at det er snakk om husleie for den aktuelle måneden. Deretter burde du ta screenshot av disse overføringene, og lagre dem et sted, slik at du er sikker på at du har dem tilgjengelig. Da har du dokumentasjon på at du har betalt den avtalte husleien. 

Så lenge det er opprettet en depositumskonto, vil denne stå i din kompis' navn. Du bør derfor finne fram dokumentasjon på at du overførte et beløp tilsvarende halvparten av depositumsbeløpet til kompisen din, slik at du kan drive inn disse pengene fra ham, hvis han skulle bestemme seg for å beholde hele beløpet selv.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om leiekontrakten din

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer

Dette er ditt ansvar når du leier bolig

Boligblokk. (www.colourbox.com)

Når du leier bolig er det flere ting du har plikt til å gjøre. Her får du oversikt over noe av det du har ansvar for som leietaker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra