Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine krangler mye, og jeg sliter psykisk

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på noe. Hvis det er mye krangling hjemme og foreldrene har mange problemer i mellom seg og det sliter veldig psykisk på barnet liksom, kan man få hjelp fra barnevernet eller noe? Eller hjelp psykisk når man sliter skikkelig? Men hva om foreldrene ikke vil at noen skal vite om problemene, hva gjør man da? Og hva om foreldre ikke vil at man skal få hjelp? Jeg trenger hjelp psykisk fordi jeg har slitt i mange år.. Men orker ikke å vente til jeg blir 18 og kan bestemme selv. Men vil ikke gjøre noe foreldrene mine ikke vil... :(

Besvart 12.11.2019 23:43
 

Svar
Hei jente 16 år

Så leit å høre at ting er vanskelig hjemme. Det kan være veldig tungt for barn å oppleve mye krangling hjemme, og som du sier så kan det gjøre at du får psykiske utfordringer. På en eller annen måte må jo foreldrene dine få vite om at du synes det er vanskelig at de krangler så mye. Har du prøvd å snakke med de om det? Du kan prøve å ta kontakt med helsesykepleier eller sosiallærer for å snakke om det, så kan de hjelpe deg med å tenke ut hva som kan gjøres. Det kan være aktuelt både med barnvern eller familiesenteret, eller så er det også muligheter for hjelp som dine foreldre kan få.

Det høres ut som at foreldrene dine ikke vil at noen skal vite at de har problemer. Men du har uansett garantert godt av å ha noen å snakke med. Så det er en god start å begynne med helsesykepleier/sosiallærer, så kan du jo føle deg litt frem om hvor mye du ønsker å fortelle de? Og så kanskje si litt mer etter hvert som du kanskje føler med tillit til dem?

Når du er 16 år så er du "helserettslig myndig", så du kan bestille time hos fastlegen din uten at foreldrene dine vet det. Kanskje har fastlegen din noen tips til hjelp du kan få?

Du er også velkommen til å ringe Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Her kan du være anonym og få en voksen å snakke med.

 

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Du kan ringe oss på telefonnummer 116 111. Erfarne vakter tar telefonen hver dag mellom 15:00 og 08:00. I helgene er linjene våre åpne hele tiden. Du velger selv om du vil være anonym.

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg, men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til så barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme