Hopp til hovedinnholdet

pappa drikker når mamma ikke er der.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Når mamma ikke er hjemme altså på jobbreise drikker pappa mye øl .han svarer meg rart og er vimsete og han drikker på dagen. I dag foreksempel kl 2 når jeg kom hjem fra skolen .han var sån vimsete å gikk rart . Dette sjer bare når mamma er borte .han kjører også etter at han har drukket , liksom for å kjøpe mere øl. Mamma og pappa krangler mye også og jeg tror de skal skilles og da vet jeg ikke om jeg klarer og være med bare pappa annen hver uke. Det er sån frossen pizza hver dag når mamma ikke er her . Vi spiser ikke sammen en gang når mamma ikke er her. Oppvasken blir ikke tatt ikke klærne ,middagen fra i går står fram ennå liksom . Burde jeg si fra til mamma? Jeg er så redd for at hvis jeg sier noe så kommer de til å skille seg . Han drikker ca 5-7 øl hver dag betyr det at han er alkoholiker? Er det sån at man blir trøttere eller noe av å drikke ? Siden at pappa sovner ca kl 3 også vokner han litt senere.men heldigvis er ikke mamma på jobb reise mere en 4 dager hver gang.

Besvart 14.11.2019 15:25
 

Svar
Hei jente 13 år

Så bra at du tar kontakt med ung.no Du får med deg mer og skjønner nok mye mer enn de voksne kanskje vet om.

Det er lurt å snakke med mamma om dette. Det høres ut som at du har en mamma som vil tro på deg og ta det du sier alvorlig. Foreldre vet ikke alltid om tanker og bekymringer som barna deres går med. Det høres ut til at mamma kanskje ikke vet at pappa drikker mer når hun er borte.  Jeg tror at mamma vil synes det er veldig bra om du sier ifra til henne. Om du snakker med mamma så er det også lurt å si til henne at du er bekymret for at mamma og pappa skal skilles, og at du ikke har lyst til å være annenhver uke hos pappa om de skilles. 

Du er redd for at de skal skilles om du sier ifra. Dersom de skilles så er det ikke fordi du sier ifra om dette. Når folk skilles så er det fordi de har hatt det vanskelig over lang tid. Dersom de skilles så vil det aldri være din feil eller ditt ansvar. 

Du forteller at pappa drikker 5-7 øl hver dag, at han drikker mer og blir full når mamma ikke er der, at han drikker så mye at han ikke klarer å gjøre vanlige ting som å vaske klær, lage mat til deg og stå opp om morgenen og at han kjører bil når han er full. Det høres ut som at pappa har et alkoholproblem og være avhengig av alkohol, eller være i ferd med å bli avhengig av alkohol. 

Det er vanlig at barn og ungdom blir redd og bekymret når de ser at de voksne har problemer. Barn og ungdom tar mye ansvar dersom de skjønner at noe i familien er vanskelig. Det er veldig tungt å bli gående alene med sånne bekymringer og et sånt ansvar.  

Om du ikke klarer å snakke med mamma om disse tingene så kan det være lurt for deg å finne en annen voksen å snakke med. Du kan snakke med en lærer du stoler på, helsesykepleier, eller en annen voksen du kjenner. Du kan også ringe til alarmtelefonen for barn og unge 116111 eller du kan ringe til kompasset der de kan mye om det å vokse opp med rus i familien.

Håper du sier ifra til mamma eller en annen voksen.  

 

 

 

 

Med vennlig hilsen Psykolog på Blå Kors Kompasset

i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Kompasset – noen å snakke med om rus i familien

Bildet er lånt fra kompasset.org

Har du opplevd rus i familien? Kompasset er et gratis samtaletilbud til deg som trenger noen å snakke med.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme