Hopp til hovedinnholdet

Har jeg lov til å bytte navn? Redd pappa skal skade meg etter navnebytte.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på snart 17 år som bytta etternavnet sitt i sommerferien fra faren min sitt til moren min sitt. Grunnen er fordi moren min sitt etternavn er mye lettere å skrive + si. Moren min sa ja til dette derfor gjorde jeg det. Men i dag fikk faren min vite det og han ble så sinna. Han banna og skrek at jeg skulle bytte det tilbake så fort som mulig. Jeg vil ikke dette. Jeg er redd for at han skal skade meg for det hadde ikke vært første gang. Jeg liker og føler meg mer komfortabel med loren min sitt etternavn. Har han rett til å få meg til å bytte det tilbake til hans? Det eneste han gjør er å kjefte på meg. Jeg kom glad hjem fra skolen, og der står han klar for å kjefte, skrike og banne. Jeg orker han ikke.

Besvart 14.11.2019 15:47
 

Svar
Hei

Aller først vil jeg si at du har rett til å bytte navn uten foreldrenes samtykke nå som du er fylt 16 år. Frem til du fylte 16 år ville du ikke kunne bytte navn uten at begge foreldrene dine godkjente det. Jeg legger ved en artikkel om reglene rundt navnebytte.

Jeg forstår at du opplever faren din sin reaksjon som vanskelig. Han har helt klart ikke oppført seg bra når han fant ut at du byttet navn. Når du forteller at du er redd han skal skade deg og at det ikke vil være første gang så ønsker jeg at du skal oppsøke hjelp for det.

Jeg håper du tør å ringe til alarmtelefonen for barn og unge, på nummer 116 111. Jeg legger ved en artikkel der du kan lese litt om dem.

Ellers kan du også snakke med helsesykepleier på skolen din som kan hjelpe deg videre.

Foreldre har ikke lov til å skade barn, og de kan få hjelp til å håndtere følelsene sine på en annen måte så de ikke skal gjøre det igjen. Derfor er det viktig å sagt ifra så det kan bli bedre.

Vanligvis ville jeg anbefalt deg å prøve å prate med pappa om dette, og noen tips til hvordan du skulle gjøre det. Det vil jeg ikke gjøre nå fordi jeg tenker ikke at det er trygt når du sier at han kan komme til å skade deg. Det viktigste er at du er trygg. Jeg legger ved en artikkel om vold hjemme og håper at du klarer å få hjelp.

Hilsen psykolog på familievernkontor

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ønsker du å bytte navn?

Eksempler på navn (ung.no)

Reglene om navn er samlet i en egen navnelov. Der står det litt om regler for hva slags fornavn, mellomnavn og etternavn du kan ha.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme