Hopp til hovedinnholdet

Jeg bor alene med mamma, men jeg orker ikke det lenger.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 16 år. Jeg bor alene med mamma, men jeg orker ikke det lenger. Vi bodde med kjæresten hennes før, men de flyttet fra hverandre pga meg. Jeg hater han, for når han ble sint på meg så kunne han dytte hardt til meg, dra meg i øret eller ta tak ved kjeven min og klemme til hardt osv. Mamma vet ikke om noe av det, bare at han er streng og hevet stemmen sin på meg ofte. Uansett.. hver gang meg og mamma var alene hjemme uten stefaren min så begynte vi alltid å krangle. Helt siden vi flyttet fra han så har det også vært sånn at vi ALLTID krangler. Det er alltid krangling over små ting. Nå istad så krangla vi igjen. Jeg kom hjem fra skolen istad og gikk ut igjen, så ringte hun når jeg satt på bussen og begynte å kjefte og sa jeg måtte komme tilbake for å kjøpe melk til lillesøstera mi. Jeg la bare på, hun sendte masse mld og sa hu skulle ringe til politiet. Og når jeg kom hjem ble d en stor krangel. Hu sa masse dritt på språket vårt og vi begge sa at vi kunne gå å dø.

Besvart 13.11.2019 10:31
 

Svar
Kjære jente 16 år

Det høres ikke greit ut for deg og jeg forstår at du er fortvilet og ønsker hjelp. For sånn som du har det hjemme, sånn skal du ikke ha det. 

Det er uheldig for deg at det er så mye krangling og utrygghet hjemme. Du trenger å ha et hjem som føles trygt og som er godt å komme hjem til. Ut fra det du beskriver så føles det ikke sånn for deg nå, og det gjør deg - forståelig nok -  trist, sliten og veldig frustrert. 

Jeg vil oppfordre deg til å oppsøke helsesykepleier på skolen din eller gå til Helsestasjon for ungdom. Der kan du få støttesamtaler, og sammen kan dere jobbe for at du skal få det bedre. De kan også invitere mamma med i noen samtaler, så dere får pratet om det du har opplevd med ekskjæresten hennes og i tillegg bør det presiseres at dere ikke kan fortsette å ha det sånn som dere har det nå. 

Et annet alternativ for deg og mamma er å ta kontakt med Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan tilby støttesamtaler og familiesamtaler til dere med fokus på å få det bedre sammen hjemme. Det tenker jeg vil være veldig godt for deg!

Du kan også selv ta kontakt med Barneverntjenesten. De kan hjelpe deg og mamma til å få det bedre der hjemme, igjennom blant annet familieråd eller veiledning til dere begge. Du kan selv gå innom kontoret eller ringe. Sjekk nettsiden til kommunen du bor i for kontaktinformasjon. 

Du kan alltids ringe Alarmtelefon for barn og unge på tlf. 116 111 og bruke chattetjenestene www.korspaahalsen.no og www.soschat.no. De er der for deg!

Jeg legger ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

De fleste ønsker å ha det trivelig og fint hjemme, men hvordan skal du og de voksne finne løsningen på uenigheter?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for deg som har det vanskelig hjemme.

Les mer

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme