Hopp til hovedinnholdet

jeg skulle kjøpe meg en PC etter konfirmasjonen, men selv om det var en avtale, vil ikke mamma betale tilbake pappa, som la ut for meg...

 

Spørsmål
Hei :) Jeg er en jente på fjorten år som nylig har konfirmert meg. Jeg ønsket meg penger i konfirmasjonsgave, og hadde tenkt å bruke dem på en bærbar PC. Det var både mamma og pappa enig i. Vi avtalte at jeg og pappa skulle se på PC sammen. Etter en stund la pappa ut og kjøpte en PC, uten at mamma var med på det.
Da ble mamma forferdelig sint. Hun mener at jeg ikke har behov for data likevel, og nekter å skrive under arket der hvor på at pengene skal ut fra kontoen min for å betale tilbake pappa.
Hun sier at hvis pappa vil kjøpe den PCen til meg så er det greit, men da må han betale selv, noe han ikke har råd til. Jeg vet ikke hvordan mulighetene for å levere tilbake dataen er, men jeg har ikke lyst til å gjøre det. Det var jo mine penger, var det ikke?
Det jeg lurer på nå er om pappa har noen som helst rettigheter når det kommer til dette? Mamma brøt jo en avtale, og pappa får ikke tilbake pengene han har lagt ut.
Jeg håper du kan svare meg :)
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!
Utgangspunktet i Vergemålsloven § 33 er at du kan bestemme over penger du har tjent selv eller fått (eksempelvis i gave) etter fylte 15 år. Den som er verge for deg har likevel anledning til å ”kontrollere” hva pengene går til, og kan ta fra deg myndigheten til å bestemme over pengene dersom hensynet til ditt beste tilsier det.

Siden du ikke har fylt 15 år, er det i utgangspunktet den som har foreldreansvaret som skal hjelpe deg å bestemme over dine penger. Ut fra ditt spørsmål vet jeg ikke hvem av dine foreldre som har foreldreansvaret, eller om de har det sammen. Trolig har de foreldreansvaret sammen, og da må de være enige før pengene tas ut av din konto. Det beste i dette tilfellet vil nok være å forsøke å komme til en enighet med dine foreldre om hvordan dere kan løse dette på best mulig måte.


Vennlig hilsen
juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon


Quiz: Hva vet du om forsikring?

Hva gjør du hvis du mister passet ditt i utlandet?