Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en gutt på 15 som har en kjæreste som er like gammel som meg. Hun klager ofte om problemer og krangler hjemme, gjennom julen har hun fått det verre. Hva kan jeg gjøre foe å hjelpe henne?

Gutt 15 år
 

Spørsmål
Hei. Jeg er en gutt på 15 som har en kjæreste som er like gammel som meg. Hun klager ofte om problemer og krangler hjemme, og jeg støtter henne så mye jeg overhodet kan. Men gjennom juleferien har hun blitt stillere og mindre tilsnakkelig. Plutselig sender hun en melding om at hun er depressiv og at hun ikke kan stole på noen, og på toppen av det hele vil ta selvmord. Jeg ble livredd og prøver å muntre henne så mye jeg kan, men jeg er redd på at det kanskje ikke er nok. Er det tider som dette jeg bør skaffe profesjonll hjelp eller vente noen uker eller måneder om det blir bedre? Hun har hatt ustabilt humør veldig ofte, men hun skylder ofte bare på PMS. Er det alltid slik?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for at du velger å spørre oss om råd.

Jeg forstår godt at du er bekymret for kjæresten din. Det høres ut som hun har slitt lenge. Det er dessverre ikke alle problemer som gå over av seg selv. Det er kjempeviktig og kjempebra at støtter henne og prøver å muntre henne opp men din rolle er å  være kjæreste ikke psykolog. Ut i fra det du skriver tenker jeg at det kanskje er lurt for kjæresten din å få profesjonell hjelp.

Den beste løsningen er å at hun tar kontakt med fastlegen eller helsestasjonen for ungdom for henvisning til BUP slik at hun kan få skikkelig hjelp både for svingningene i humøret og i forhold til familiesituasjonen sin. Hun kan også ta kontakt med helsesøster, kontaktlærer eller sosiallærer. Det er også mulig å få snakket med noen på helsestasjonen for ungdom. Der har de lege, helsesøster og ofte psykolog og psykiatrisk sykepleier i tillegg.

Det er lurt av henne å få hjelp så fort som mulig da kan bli bare verre og verre hvis hun går og er deprimert lenge.

Du kan støtte henne, oppmuntre henne og bli med henne dit hun trenger hvis du ønsker konkrete ting du kan gjøre.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme


Quiz: Hva vet du om religionsfrihet?

Kan muslimer ta seg fri fra jobb og skole for å feire sine religiøse høytider?