Hopp til hovedinnholdet

Skilsmisse og krangler hjemme.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har veldig mange problemer hjemme, klarer ikke gå en dag uten jeg og mamma eller pappa krangler.. Mamma og pappa er nettopp skilt, vi kranglet mye før også, men da kranglet bare de sammen ! Men nå snakker de nesten ikke sammen, og det er jeg som krangler mest, nå sitter jeg mest på rommet mitt, og jeg vil ikke spise mere, klarer det bare ikke ! Det er ikke fordi jeg vil slanke meg, men jeg vet faktisk ikke :( Har bare lyst til å flytte langt vekk, eller bare dø ! Har litt lyst til å flytte på fosterhjem, men samtidig ikke på en måte ! Hva skal jeg gjøre ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente på 13.

Akkurat nå er familien din inne i en vanskelig overgangsperiode. Mamma og pappa har nettopp skilt seg. Vanligvis har det da vært en periode på kanskje 1-3 år forut for skilsmissen hvor det har vært vanskelig i heimen. Nå er beslutningen satt i verk, DE har flyttet fra hverandre og du har fått helt nye livsbetingelser - som du kanskje selv ikke ønsket? Du er kvalm av alt sammen, og orker ikke å spise. Det er en helt normal reaksjon på hendelsene i livet ditt. Akkurat nå er du kanskje både sinna på foreldrene dine, og redd for framtida og har mange spørsmål? Det er litt kaos i tankene dine? Mange unge i din situasjon skulle ønske de kunne flykte (flytte) fra alt sammen, samtidig som man jo vet at det neppe er løsningen!

Det familien din har vært gjennom kan sammenlignes litt med en revolusjon - og nå skal alle ta med seg det som var bra og "kaste" det som ikke var så bra - og bevege seg videre.
Mitt råd til deg er at du lager deg en "Tankebok". Kjøp en fin bok til å skrive ned tankene og følelsene du har hver dag, gjerne også hendelser i familien - eller lag en slags dag/tankebok på pc'en din. Det er en slags egenterapi i det + at du etterpå kan se hvordan du tenkte da du var 13. Et gammelt ordtak sier: Tiden leger alle sår. Det er på mange måter riktig, men hvis følelser og det som skjer fortsatt er uoversiktelige og vanskelige for deg om 2-3 mndr. syns jeg du skal foreslå at dere sammen tar kontakt med et familievernkontor (www.bufetat.no/familievern). Kanskje har mamma og pappa allerede vært der da de laget avtale om hvordan de skulle fortsette å være foreldre for deg, etter skilsmissen?

Lykke til med fremtiden.


familieterapeuten/ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme