Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor klarer jeg ikke ha øyekontakt?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei ung.no! Når jeg snakker med venner/venniner om hva som helst så klarer jeg så vidt å holde øyenkontakten. Men når jeg ser/snakker med han jeg liker så klarer jeg ikke noe annet enn å holde øyenkontakten. Når jeg forteller venninene mine om problemer jeg har hatt hjemme osv. så vil jeg helt ikke ha øyenkontakt med noen, i tilfelle jeg skal knekke sammen og gråte. Men da pleier de som regel og si " se på meg/ se meg i øynene." som regel pleier jeg å nekte, men innimellom så bare gjør jeg som dem sier. Hva er grunnen til dette? komer vennene/venninene mine til å tro at jeg ikke bryr meg om hva de sier, siden jeg ikke har øyenkontakt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

 

Grunnen til det kan være at du er litt redd for å vise følelser fram for dem. Når man har øyekontakt blir det med ett mer personlig, og du kan ikke lenger holde den muren du vanligvis gjemmer deg bak. Når de ber deg om å se på dem er det nok fordi de vil ha kontakt med deg når du snakker.

 

Hvis du gjør dette hele tiden, kan det nok hende at vennene dine reagerer på det. Spesielt voksne mennesker kan synes det er respektløst når ungdom ikke ser dem i øynene når de snakker.

 

Dette er nok noe du kan øve deg på. Så lenge du snakker om helt vanlige ting er det ikke noen grunn til at du ikke skal kunne se dem i øynene. Vennene dine kan nok tro at du ikke hører på dem eller at du ikke bryr deg, men det kommer helt an på hvor mye de kjenner deg og om de vet at det er slik du pleier å gjøre. Jeg skjønner godt at du automatisk ser litt ned el. når du skal snakke til vennene dine om problemer du har hjemme. Det er vanskelig for deg, og det er personlig. Derfor synes jeg du i første omgang skal øve deg på å ha i alle fall litt øyekontakt når du prater med vennene dine om vanlige ting, omså bare se på dem av og til.

 

Mvh

Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet