Hopp til hovedinnholdet

Er det normalt for tenåringer å lyve ?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Ung.no ! Digger siden deres (-: I det siste har jeg begynt å lyve til vennene mine. Sånne saker som at jeg har hatt sex, klint, vært full og sånn. Ingen av de tingene er sant, men jeg klarer selvom å finne på lange og gode historier. Jeg angrer seffølgelig sikkelig på at jeg har løyet til dem, de stoler sikkert på meg, og jeg har missbrukt det :-\ Å fortelle dem at alt var historie, ville jeg ikke turt. Da hadde jeg mista dem. Jeg smålyver ofte, og må prøve å komme meg ut av den "sirkelen" Mitt spørsmål : Er det normalt for tenåringer å lyve ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er nok noen som kommer med noen usannheter innimellom, eller også halvsannheter, overdrivelser eller underdrivelser.  -Men de aller fleste får nok litt dårlig samvittighet av å ikke snakke sant, pluss at de fort opplever at det kan bli store problemer av å lyve.  Vi mennesker er heldigvis utstyrt med en samvittighet.  Denne samvittigheten leder oss til å gjøre riktige ting og ta riktige valg.  Det er viktig å lytte til denne samvittigheten.  Hvis vi ikke gjør det, men bare fortsetter å gjøre det som samvittigheten sier oss er feil, kan det gå riktig galt.  Hvis man slutter å lytte til samvittigheten, så kan man etterhvert miste kontakten med samvittigheten sin, og ikke lenger ha den gode rettlederen i livet.  Da kan man komme til å gjøre mange dårlige valg.  Andre vil også trekke seg unna hvis man blir en samvittighetsløs person. 

 

Jeg leser jo at du at du har en samvittighet som nå sier deg at du ikke har handlet så lurt med å lyve så mye, og at du ønsker hjelp til å dra deg inn på rett spor igjen.  Det er veldig bra at du nå kjenner mye på denne samvittigheten din.  -Det er en klar beskjed om at du bør gjøre ting annerledes.  Mitt råd til deg er å bestemme deg for å ikke lyve fremover.  Det er ikke sikkert at du må innrømme "alt", men start i alle fall nå med å IKKE fortelle usannheter.  -Betyr det at du kanskje noen ganger må legge deg flat og si at du ikke har pratet helt sant tidligere, så må du kanskje det.  Det vil nok være ubehagelig, men det vil styrke vennskap på sikt og bygge opp tilliten til deg igjen når du nå viser at du virkelig går inn for å være ærlig. 

 

Noe som kan være lurt å tenke litt på, er hvordan du ville reagert hvis en venn av deg hadde gjort slik du gjør.  -Og hvordan hadde du reagert hvis vennen nå virkelig gikk inn for å prate sant og betrodde at noe som før var sagt var løgn...  -Hadde du tilgitt? -Og hva skulle til for at du hadde tilgitt?

 

Lykke til med å ta vare på samvittigheten og komme inn i en sirkel uten løgner.  Da vil du trives med deg selv og holde på vennene dine.


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet