Hopp til hovedinnholdet

Flytte hjemmefra. Hvor mye koster det?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går i 3. året på videregående skole, og har tenkt å studere videre etter ferdig videregående skole. Men det jeg lurer på er hvordan ting går det med flytting hjemmefra, bolig, studie, penger osv. Har noen spørsmål som jeg håper på at dere svarer meg. 1. Jeg har ikke jobb, og ikke noen penger, hvordan/hvor kan jeg bo dersom jeg skal flytte hjemmefra til en annen by? 2. Må man ha penger for å betale for leiligheten eller hybelen? 3. Kan jeg flytte når som helst? Det er fint om dere kommer med mer informasjon om dette, dersom det er noe jeg bør vite :) Takker for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Hvis du skal studere ved høgskole/universitet, så vil du ha mulighet til å søke stipend og studielån gjennom Lånekassen. Les mer om dette HER. På Lånekassens støttekalkulator kan du beregne akkurat hvor mye stipend/lån du vil ha rett til i din situasjon. Mange studenter skaffer seg imidlertid en deltidsjobb/helgejobb i tillegg, ved siden av studiene. Det er også vanlig at man i studietiden bruker sommeren til en sommerjobb, slik at man får spart seg opp litt penger som kan brukes resten av året. Mitt beste tips er uansett at du setter opp et skikkelig budsjett allerede nå. I budsjettet tar du med alle inntekter og utgifter du vil ha ved å bo for deg selv. Dette gir en fin oversikt over hva som koster og hvor mye penger du har å rutte med. Foreldrene dine kan være til god hjelp når det gjelder dette med å sette opp budsjett. De vet hvor mye forskjellige ting koster. Det er lett å glemme faste utgifter som telefonregning, TV-lisens, innkjøp av dopapir og renholdsartikler, busskort osv. Les mer om hva som koster når man skal flytte hjemmefra i artikkelen under dette svaret.

 

Noen bor på studenthybel, mens andre bor i kollektiv eller leier en liten leilighet privat når man flytter hjemmefra. Det er viktig at du tidligst mulig sjekker priser for bosted i den byen du tenker å flytte til. Dette kan nemlig variere en del. Oftest er leieprisene høyere for å bo sentralt i de store byene, enn de er i distriktene og på mindre studiesteder.

 

På universitetets/høgskolens nettside finner du link til studentsamskipnaden på stedet som leier ut studenthybler. For mange er studenthybel en veldig fin boform når man flytter hjemmefra for første gang. Ofte er slike hybler billigere enn å leie på det private markedet. Imidlertid er det vanlig at flere studenthybler deler kjøkken og eventuelt bad. Dette er en sosial måte å bo på, som kan være en fin overgang fra å bo hjemme hos foreldre. Andre bor i kollektiv der flere sammen har leid en stor leilighet med flere soverom. Både ledig rom i kollektiv og små leiligheter kan du søke etter på nettsider som finn.no og hybel.no. Der kan du skaffe deg et inntrykk av prisnivå og hva du må regne med å betale i det området du skal flytte til. Du finner flere tips til boligjakten i artikkelen under dette svaret.

 

Husk også at du må ha penger til depositum når du leier en leilighet. Den vanlige regelen er at man må innbetale et beløp tilsvarende 3 måneders husleie som depositum. Depositumet er huseiers sikkerhet for at du betaler månedsleie som du skal, samt hvis du ødelegger noe i leiligheten. Depositumet er penger du får tilbake når du flytter ut (hvis alt er i orden med leiligheten og du har betalt all månedsleie), men du må altså ha disse pengene ved inngåelse av leiekontrakten. Det er verdt å merke seg her at depositumet for å leie studenthybel ofte er en del lavere enn depositumet som kreves på det private leiemarkedet.

 

Du kan flytte når som helst. Ofte er det mange om beinet som leter etter leilighet ved oppstarten av nytt studieår. Derfor kan det i mange tilfeller lønne seg om du har mulighet til å flytte allerede i juni/juli det året du skal begynne studiene, i stedet for ved studiestart i august. Det er gjerne lettere å finne seg studenthybel eller annen leilighet til en normal pris hvis du kan flytte inn noen måneder før studiene faktisk begynner.

 

Håper dette kan være til hjelp. Lykke til med både planlegging og flytting! Sjekk som sagt også artiklene lenger ned for mer informasjon på veien.


 

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Derfor bør du søke studentbolig

Studentbolig på Ås (Foto: NMBU/Benjamin A. Ward)

Som leietaker i en studentbolig tar studentsamskipnaden ansvar for huset i sin helhet, og du kan fokusere på deg selv og studiene. Det er stor rift om studenthyblene hvert år, så søk i god tid.

Les mer

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Sjekkliste ved flytting

Flyttelass (colourbox.com)

Det kan være skummelt å flytte ut for første gang, og mange er usikre på hvordan de skal gå fram. Hva må du gjøre, og hva er lurt å gjøre?

Les mer

Vil du bo i kollektiv?

Bo i kollektiv (colourbox.com)

Å bo i kollektiv er fint for deg som ikke vil bo alene, som vil spare penger og ha det sosialt. Men tenk gjennom dette før du velger hvem du skal bo med.

Les mer

Økonomitips til deg som skal bo alene

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Les mer

Tips til deg som er på boligjakt

Boligsøk (foto: ung.no)

Er du på jakt etter et sted å bo? Ung.no gir deg fem gode tips til hvor du bør lete.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lån og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lån og støtte