Hopp til hovedinnholdet

Skrivetips til roman.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er utrolig glad i å skrive, og jeg skriver fortellinger både på norsk og engelsk, men jeg føler at alt jeg har skrevet har blitt skrevet før. Jeg føler at alt av ideer jeg kommer med allerede er skrevet. Mitt forbilde innenfor skriving er J. K. Rowling. Men hvordan gjør man det egentlig, hvordan klarer man å få ideer som ingen andre noen ganger har hatt? Også er det en ting til.. det lengste jeg har skrevet er en fortelling på 64 sider, men så sa det stopp. Jeg fikk aldri til å skrive videre på den, og alt motivasjonen var plutselig borte. Hva skal man da gjøre for å få motivasjonen tilbake?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Jeg er redd vi ikke har noen geniale løsninger på dette problemet. Det er litt farlig å ha slike forbilder man ser så opp til, for da er det fort gjort at man kopierer og blir litt vel inspirert. Det er jo bra å bli inspirert, men det er viktig at du forteller din egen historie, med ditt persongalleri og ditt univers. Jeg tror kanskje det å gå igang med en roman er litt vanskelig, og at det er lurere å starte med kortere historier/noveller. Jeg tror også det er viktig å lage seg en slags disposisjon. Det høres kanskje kjedelig og litt skoleflinkt ut, men jeg tror de fleste forfattere gjør dette for å få oversikt over hele historien. Å lage en historien mens man skriver er nok veldig vanskelig, og teksten vil da bli for- eller baktung og rotete.

Jeg tror også det er lurt å "tvinge seg" til å skrive mer selv om man føler at man har gått tom. Kanskje føler du det blir dårlig, men det kan likevel være ting der som du kan bygge på senere. Dessuten tror jeg det er lurt å lese mye av det andre skriver, og kanskje utvide horisonten ved å lese bøker av forfattere du ikke kjenner. 

 

Lykke til videre - og ikke gi opp: skrivesperre er noe alle forfattere opplever!

Hilsen redaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Send oss novella di!

Kontakt redaksjonen ung.no

Liker du å skrive? Lyst til å dele en novelle og få respons fra Ung sine lesere? Vi tar gjerne imot novellene dine, og publiserer flere nye hver måned. Les et utvalg av de mange gode novellene vi mottar her på ung.no/noveller.

Les mer

Spør biblioteket!

biblioteksvar.no

Spør biblioteket om hva som helst! Erfarne bibliotekarer svarer på dine spørsmål. Send e-post, sms eller chat med bibliotekvakten på Biblioteksvar.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Noveller
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om noveller