Hopp til hovedinnholdet

Jobber med en ide som kan bli til en bok, hvordan går jeg fram?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har de siste månedene jobbet med en ide i hodet mitt, til noe som kanskje kan være en ide til et filmmanus eller en bok. Jeg er jo bare 17 år og mulighetene for å få realisert og lagd noe av dette er jo mikroskopiske. Jeg bare lurer på om det er mulig å komme i kontakt med manusforfattere eller regissører som man kan nevne ideen for? Og da kanskje få en proffesjonell tilbakemelding på om det her er noe som kan jobbes videre med og kanskje bli noe?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så spennende!

Å skrive en bok er et omfattende prosjekt, så det kan være lurt å "trene" litt første med å skrive noen noveller. Da kan du lese artikkelen "Å skrive noveller" her på ung.no for gode tips.

Når du skal skrive en roman bør du lage en slags "disposisjon" for handlingen. Skriv ned historien du ønsker å fortelle i korte trekk, med begynnelse og slutt. Du må ha et mål med handlingen, for du kan ikke sette deg ned og begyne å skrive på side 1 og la det stå til. Kanskje det er lurt lage en kapittelinndeling der du skriver ned kort hva som skal skje i de forkjellige kapitlene.

Når du har laget en slik oversiktelig plan for hele boka, kan du begynne å skrive. Du trenger ikke begynne å skrive på begynnelsen, men det er nok det enkleste. Det er mange måter å begynne en roman på: noen begynner tradisjonelt med å presentere personene i boka. Andre igjen kan begynne midt i en scene eller setning. Plukk ut en 5-10 tilfeldige bøker og les de første to-tre sidene. Da ser du sikkert at det er mange forkjellige måter å starte en roman på.

Håper dette var noen få tips du kan bruke til å komme igang. Det er lurt å få noen til å lese det du skriver underveis, så får du noen tilbakemeldinger som kan være nyttige. Vi anbefaler deg også å kontakte de vi lenker til nederst på siden ung.no/noveller for mer tips og inspirasjon.


Lykke til!

 

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Korleis skrive ei novelle

Gutt skriver novelle på pc (colourbox.com)

Synes du det er vanskeleg å skrive noveller? Her kan du lese meir om kjenneteikn ved sjangeren og tips for å komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kultur
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kultur