Hopp til hovedinnholdet

Jeg syns det er vanskelig med venner og med vekta

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 16 år som er lei av alt. Alt jeg vil er bare å sove vekk dagene, samt sitte på pcen og se på tv. På skolen sitter jeg sammen med 2 andre jenter, og jeg liker de veldig godt. Men problemet er liksom at de ikke er så snille mot meg, eller jeg vet egentlig ikke. Vi sitter ilag og gjør lekser, og da bruker vi liksom å hjelpe hverandre. Men når JEG spørr om hjelp, svarer de bare: Les selv da! Eller så snur de seg bort. Men viss De trenger hjelper, da er de bare: Få se svaret! Også tar de boka fra meg, og jeg kan ikke gjøre noe heller. Alt jeg gjør er å banne inni meg og kjenne at jeg koker over! På skolen så snakker vi litt ilag, men det er bare om de er sammen med de andre jentene da.. Om vi er alene, så snakker vi omtrent aldri om NOE. Jeg vet ikke om de er ekte venner, den ene dagen er de snille og kan hjelpe meg, den andre er de bitchete og slemme mot meg. Jeg liker dem veldig godt, sånn egentlig.. men når de er slemme blir jeg så fort irritert! Og da blir de SURE på MEG. Jeg har hatt hu ene på overnattingsbesøk, en gang. Og det var koselig, men hu kaller meg så ofte en IDIOT. Og jeg vet hu tuller, men jeg blir liksom såret forde. Hva skal jeg gjøre med dem? Jeg vil ikke miste dem og jeg tørr ikke snakke til dem om dette. HJELP. Det andre problemet er at det er kaldt og jævlig her i Norge, ja så kaldt at jeg fryser hele tiden. Jeg har lagt på meg masse kilo, og til slutt er det gått så langt at jeg ikke kjenner meg selv igjen! Ansiktet har dobbelhake, som jeg alltid må skjule ved å bruke tørkle eller skjerf. Magen er kjempestor og jeg må alltid gå i hettegensere som er 3 nummere for stor for meg. Jeg tørr ikke gå i adidas, fordi de feite låra mine sees så godt. Jeg er ikke noe sosial, er bare hjemme alene hele tiden. Jeg har hele tiden sagt til meg selv: Nå MÅ du slanke deg! Og det kan gå sånn 2 dager da jeg spiser sunt og trener, men så slutter det der. Jeg får ikke motivasjon og jeg slutter med å være sunn og trene. Det er kaldt ute, og jeg HATER kulde! Jeg får frost i ansiktet, og det er ut jeg må for å trene. Jeg kan trene inne, men det er så kjedelig her hjemme. Jeg VIL begynne på et trenigsenter, ja jeg vil virkelig det! Men problemet er at jeg da må gå ALENE der, og det er ikke noe særlig artig for MEG. (Har ingen å gå med der, fordi vennene mine ikke trener) Jeg vil så gjerne gå ned 10-15 kg, ja faktisk 20 kg! MEN jeg har ikke motivasjon nå på vinteren, og hver dag sier jeg: NÅ skal jeg begynne! Men så 1 dag etteR; Jeg begynner i morgen. Slik er det HELE tia! Jeg er klassens feiteste! Jeg kvier meg for å gå på skolen, og jeg må alltid heve opp haka så ingen skal se dobbelhaka mi. Jeg trenger motivasjon til å trene, men ingen i familien min hjelper meg! Jeg blir så frustrert! Jeg har spurt og tryglet, og de sier ja! Men så de hjelper meg jo faaaaen ikke! De propper i seg godteri mens jeg holder på å dø, å da tar jeg en godteri- og vips; Feita spiser godteri IGJEN. HVA SKAL JEG GJØRE?!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når jeg leser det du skriver, så tenker jeg at du nå vil ha en forandring på livet ditt.  Det er en veldig god start.  Det er sånn at man veier frem og tilbake og ofte er frustrert før man kommer til å ta en klar bestemmelse om at man vil GJØRE noe for å få en forandring.  Det høres ut som en god ide å gjøre noe med vekten, for du mistrives virkelig med den og jeg tenker at det også vil få andre positive virkninger i livet ditt.  Du sier at du sitter mye alene med pc/tv og at du ikke trener og ikke er med venner på fritiden, og det å se dette sammen med overvekten er nærliggende, slik du også selv gjør.  Når man skal gå ned i vekt, er det ganske vanskelig å holde ut over tid, og det beste er å få støtte av noen underveis.  Du kan gå til Helsestasjon for ungdom og få veiledning, råd og oppfølging der eller du kan prate med helsesøster på skolen din eller med fastlegen.  -Ta kontakt nå!  Jeg leser at det ikke er så mye støtte å hente hos familien din.  -Kanskje kan dette endre seg når du kommer igang og de ser forandring.  Hvis du skal gå ned i vekt, kommer du ikke utenom å begynne å trene regelmessig.  Start med noe som du tenker kan virke litt gøy, for eksempel noe med litt fart og musikk som sumba, aerobic, dans e.l.  Det er også lurt med noe styrketrening.  Du kan starte opp alene, men du kan også spørre de andre to jentene om de kunne tenke seg å bli med.  De har sikkert også veldig godt av å trene, selv om de kanskje ikke er overvektige.  Hvis du viser initiativ til å finne på noe slikt, kan det virke positivt og dere får mer felles.  -Det å GJØRE noe er ofte lettere enn å bare prate.  Hvis man har noen interesser utenom skolen blir det jo også mer å prate om.

 

Du sier at du føler deg lei og bare vil sove bort dagene.  -Jeg tenker at dette vil forandre seg hvis du tar tak i problemet med overvekt og lite aktivt liv. 

 

De to vennene dine på skolen, høres ut som to du liker å være med.  Fortsett med det og være hyggelig og si også ifra om ting du ikke syns er OK.  Det å være ærlig uten å komme med beskyldninger er egenskaper som folk liker at venner har.  Det går for eksempel an å si at du blir lei deg når noen kaller deg idiot, selv om de kanskje prøver å tulle. 

 

Ta tak i livet ditt og få til en forandring nå.  Begynn med å sette opp en plan for trening minst tre ganger i uka, og bestem deg for å spise sunt og regelmessig.  Det er ikke lurt å hoppe over måltider, men heller ha sunne ting som alternativ.  Når de andre dytter inn godteri, så kan du for eksempel ta deg noen biter med oppskåret frukt og grønnsaker.  Dropp saft og brus.  Det er sukkerkilder som det ofte er mye å "spare" kalorier på å droppe.  Drikk vann som tørstedrikke.  Se råd i artiklene under.

 

Lykke til!

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Hva er utholdenhet og hva er kondisjon?

utholdehnhetstrening (colourbox.com)

Vi bruker ofte ordene utholdenhet og kondisjon om hverandre. Begge deler handler om evnen til å holde på med en aktivitet over tid. Og det kan trenes opp!

Les mer

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer

Hvordan få kontroll over vekten?

Badevekt, ung.no

Å få kontroll over vekten handler ikke bare om å gå ned noen kilo på en måned, det handler også om å bli værende på den nye vekten. Se her hvordan du kan klare det.

Les mer

Ti gode grunner til å drikke vann

Glass med vann i. (www.colourbox.dk)

Vann er den beste tørstedrikk for både voksne og barn. Vann anbefales som drikke til måltider og mellom måltider. Les mer om vårt vannbehov og fordelene med å drikke vann.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap