Hopp til hovedinnholdet

Gruer meg til å starte på ungdomsskolen

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 13 år... Og nå er det ikke lenge til jeg begynner på ungdomsskolen. Problemet mitt er at jeg gruer meg. Jeg tenker ofte på det når jeg ikke får til oppgaver på skolen.. Og jeg blir veldig deprimert. Jeg er ganske god på skolen i de fleste fag,det er ikke det som er problemet. Det er at jeg tenker på at det ikke er lenge igjen.. Jeg gruer meg til karakterer.. Ofte tenker jeg at det jeg gjør på ungdomsskolen og videregående er framtiden min, og da blir jeg deprimert. Hva skal jeg gjøre for å slutte å grue meg? Er dette et vanlig problem? Et annet problem er at jeg ikke helt klarer å finne gode guttevenner, eller jeg har jo mange gode venner som er gutter, men ingen jeg egt kan kalle bestevenn! Jeg har ingen som blir med meg hjem etter skolen og finner på noe, hvertfall ikke ofte. Hva bør jeg gjøre? Jeg har ikke så mye til felles med de i klassen!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg jobber som helsesøster på en ungdomsskole, og hver høst prater jeg med alle som har startet i 8.klasse.  Da hører jeg at det er ganske mange som har gruet seg til å starte på ungdomsskolen.  Det å få karakterer, er det en del som nevner som en grunn, det å plutselig være minst på skolen, sier noen, og det å få til det med nye venner nevnes.  -Men erfaringen til de fleste, er at det går bedre enn de forventet. 

 

Når man går og gruer for noe, blir det gjerne at man tenker mye på det og at fokuset blir på det negative.  -Da er det lurt å prøve å begynne å fokusere på det som faktisk kan komme til å bli helt OK på ungdomsskolen.  Si til deg selv at det å begynne på ungdomsskolen gir mange MULIGHETER.  Det gir muligheter både til å bli kjent med andre og få nye venner, det er vanligvis ikke mye mer å gjøre og karakterer er ikke noe mer farlig enn de tilbakelmeldingen du har pleid å få fra lærere på barneskolen.  Det å lære seg å tenke litt annerledes for å grue seg mindre og få det bedre finner du mer informasjon om i artikkelen under.

 

Vennskap er jo for de fleste litt utfordrende.  Ikke alle har en klar bestevenn.  -Kanskje er det en styrke å kunne være litt med flere og kanskje finner du etterhvert noen du vil trives ennå bedre med enn du har opplevd nå.  Vær en hyggelig venn selv, så vil du få gode venner.  Det å drive med noen på fritiden som du liker spesielt godt, kan være en god måte å treffe andre med samme interesse på.  Det er også lurt å holde litt fast på dine interesser og fortsette med dem nå når du starter på ungdomsskolen.  Kanskje går det også an å starte med noen nytt hvis du ikke allerede driver med mye.  -Det skal jo være tid til lekser også, men lurt også å fylle tiden med andre hyggelige ting, - det gir også overskudd til å gjøre lekser. 

 

Du sier at du ikke har så mye til felles med de andre i klassen.  -Mange kan føle det slik, og kanskje spesielt i den alderen du er i.  Alle driver på med prosjektet å vokse og finne ut av hvem man er og hva man liker og på veien mot det kan man føle seg litt "annerledes".  Annerledeshet er jo ikke farlig, og trenger ikke være noe hindring for vennskap.  -Det kan til og med være en berikelse at man ikke er så like. 

 

Prøv å øve deg på det med å tenke litt annerledes slik det beskrives under og lykke til med en spennende tid på ungdomsskolen


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag