Hopp til hovedinnholdet

Skilte foreldre. Sliter og krangler mye med mamma.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 17 år som bor hjemme hos min mor og søster. Jeg har skilte foreldre og pappa bor i Bærum, mens mamma bor litt uten for Hønefoss. Foreldrene min skilte seg for ca 8 år siden og tiden etter har vært veldig tøff. Jeg krangler stadig med mamma selv om de minste ting og krangelene kan ofte bli heftige. Til tider trives jeg ikke hjemme i det hele tatt og vil bare bort. Jeg er veldig glad i moren min, men jeg vet ikke hva det er som gjør at alt hun foretar seg irriterer meg! Hver gang vi krangler sier hun at hun ønsker at jeg skal flytte ut(hybel eller til pappa). Å flytte til pappa er ikke et alternativ ettersom jeg må bytte skole og kjæresten hans er en bitch, noe som en del av grunnen til at jeg ikke har vært hos han på lenge. Jeg ønsker selv å flytte på hybel, men vi har ikke økonomien til det. Nå har skoleåret allerede begynt, og jeg søkte ikke om borteboerstipend, er dette noe barnevernet kam hjelpe meg med? Jeg tror ikke jeg klarer å fullføre skoleåret om jeg skal bli boende her lenger...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei, gutt 17 år!

 

Takk for at du tar kontakt og spør. Jeg forstår deg sånn at du lurer på om barnevernet kan betale eller skaffe deg hybel, fordi du strever med å trives og ha det bra hjemme. Jeg kan ikke gi deg et konkret svar på det, fordi det er opp til den enkelte barneverntjeneste å vurdere om din situasjon kommer inn under Lov om barnverntjenester. Du kan kontakte den lokal barneverntjeneste der du bor, Hønefoss for å snakke med de om din situasjon og be om hjelp der.


Du sier også noe om at du ikke har søkt borteboerstipend og skolen har startet og dere har ikke økonomi til at du bor på hybel. Jeg tror at det fortsatt er mulig å søke stipend, frem til en viss dato, kanskje i november. Men jeg mener at du må ha skaffet deg en hybel før du søker og få noen til å dokumentere at du ikke kan bo hjemme lenger, for og eventuelt få stipendet. Det er litt andre regler når man er under 18 år. Det er i utgangspunktet foreldrene som har ansvar for barna frem til de fyller 18 år. Du får barnetrygd, mulig bidrag fra far? og mulig borteboerstipend, det kan kanskje være lurt om du og mamma ser mer konkret på det igjen og regne på det, kanskje kan dere klare det likevel? Det er ikke alltid at en trenger så stor hybel første gang en flytter for seg selv. Det går også an og ta kontakt med sosiallærer/helsesøster på skolen du går på for å be om hjelp der, de kan ofte mye om slike ting. Det er veldig fint at du tar ansvar og prøver å finne ut hva som kan hjelpe, når du opplever situasjonen din hjemme hos mamma som vanskelig.

 

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge 116 111 i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern