Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg tjene på fotograferingen min?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en jente som er veldig interresert i foto. Har tatt veldig mye bilder i mange år, men har begynt å føle at jeg ikke bruker de til noe spesielt. Gjelder mest bilder av mennesker. Folk betaler meg tilogmed for å gjøre det. Skulle likevel ønske at bildene jeg tar ble brukt til noe. Er det noe jeg kan gjøre for å bli "oppdaget"? Når jeg er så ung som jeg er så vet jeg at det er litt tidlig men jeg skulle virkelig ønske at jeg kunne få mer ut av hobbyen min enn at jeg tok bilder og ferdig med det. Noen tips til hva jeg kan gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Foto er en fantastisk spennende hobby, og det er ikke noe i veien for å tjene gode penger på det dersom man er dyktig. Dessverre er det veldig mange som tar gode bilder etter hvert som kameraene blir bedre og bedre og billigere og billigere. Én ting er at man har teknikken som hjelper en med å ta skarpe og veleksponerte bilder, men det å ha "øye" for gode bilder er noe ikke alle har - og som ikke er så lett å trene opp.

 

Først og fremst får du bruke nettverket ditt og tilby deg å ta bilder i selskaper, bryllup, dåp o.l. Først og fremst for å få erfaring med å ta oppgaver, men etter hvert får du kanskje et rykte på deg som en god fotograf og mer naturlig å kreve litt for jobben.

 

Jeg ville også laget en portfolio ("skrytemappe") på nettet der du presentere de beste bildene dine. Du må gjerne vise bredden i bildene dine, så du viser at du er allsidig og kan ta på deg ulike oppdrag, men jeg har også litt trua på å vise "din" stil. Det er fort gjort å miste kontrollen på bildene sine på nettet, så det kan være lurt å vannmerke dem.

 

Du kan også prøve å kontakte de forskjellige bildebasene som tilbyr bilder (stockfotos). Det er mange fotografer som bidrar med bilder til disse basene så det er nok stort sett begrenset hva man kan tjene der. Men finner du en egen nisje/uttrykk/behov, tror jeg likevel det kan være gode penger å tjene der.

 

Du må jo også vurdere om dette er noe du skal ta deg en utdannelse innen hvis dette er noe du virkelig brenner for. Det vil gjøre det lettere for deg å få jobb i f.eks. en avis hvis du har en formell utdannelse å vise til. Les mer om yrket fotograf på utdanning.no og utdannelsen som må til.

 

Lykke til!

Hilsen redaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb