Hopp til hovedinnholdet

Opphavsrett på noveller jeg legger ut på nettet.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg elsker å skrive og får ideer veldig fort og enkelt.Jeg vurderer å lage en novelle-blogg, men hvordan er dette med rettighetene mine til novellene (og kanskje romanene) jeg skriver da? Og hvordan kan jeg få gitt ut en bok hvis en av romanene mine (eller novellene) er bra nok? Har dere noen tips til hva jeg kan gjøre? Og hvis det ikke er lurt å lage en blogg, hva annet kan jeg gjøre sånn at folk kan lese det jeg skriver og gi tilbakemelding?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Åndsverkloven regulerer rettighetene du har til det du selv skriver. Etter åndsverkloven § 1 nr. 1 er det vist til at den som skaper "skrifter av alle slag", altså bøker o.l., har opphavsrett til verket.

 

Etter § 2 gir opphavsretten deg enerett til å råde over verket, altså gjøre det allment tilgjengelig, endre det, bearbeide det, oversette det osv. Dersom andre skal bruke dine verk, krever det godkjennelse fra deg.

 

Problemet er at ting som legges på nettet fort kommer på avveie, og du mister kontrollen på det. Derfor ville jeg kontaktet et forlag og forhørt meg med hva som er lurt å gjøre. De kan også svare på hvordan du går fram hvis du ønsker å få novellene publisert.

 

Unge lovende forfatteres forening har også en del tips og kan kontaktes.

 

Husk at du også kan sende inn noveller til oss (se under) og til forskjellige novellekonkurranser som annonseres på nettet.

 

Lykke til!

 

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan bli en bedre blogger

Jente lager videoblogg (colourbox.com)

Her får du råd om hva du bør tenke godt gjennom før du lager deg en blogg, og hvilke bloggfeller det er vanlig å gå i underveis.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Noveller
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om noveller