Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å bo alene når man har fylt 16 år?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på snart 16 år som lurer på når man kan flytte hjemmefra? Det er ikke noe spesielt grunnlag for det, verken vold eller alkoholmisbruk. Må jeg være 18 år, eller er det lov å bo alene etter fylte 16 år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Etter barnelovens regler er man "barn" frem til man fyller 18 år. Videre er det slik at dine foreldre etter barneloven § 30 har rett og plikt til å ta avgjørelser for deg i personlige forhold. Det å flytte ut hjemmefra er helt klart et personlig forhold, og om dette er noe du skal få lov til å gjøre eller ikke er noe foreldrene dine må bestemme.

 

Du kan selvfølgelig snakke med dem om det, legge frem dine synspunkter osv, men til syvende og sist er det deres avgjørelse. Dette har også sammenheng med at de tross alt har et ansvar for deg frem til du fyller 18 år og blir myndig, og det å bo alene innebærer jo et veldig stort ansvar.

 

Det du også må huske på er at foreldrene dine har en plikt til å forsørge deg rent økonomisk frem til du blir 18. Det å flytte hjemmefra innebærer jo som kjent nokså store kostnader, og disse kostnadene kan det tenkes at dine foreldre verken kan eller vil pådra seg.

 

Det er imidlertid ett unntak fra dette, og det er hvis du flytte hjemmefra for å kunne gå på skole.

 

Du har etter barnelovens regler rett til å bli hørt, og i økende grad (i takt med at du blir eldre) rett til å bestemme selv. Men det å bestemme at du skal flytte hjemmefra når du er 16 år kan du ikke gjøre.

 

Svaret på spørsmålet ditt er altså at du har lov til å flytte hjemmefra før man blir 18, såfremt foreldrene dine tillater det.

 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser