Hopp til hovedinnholdet

Jente, 16, føler seg utenfor vennegjengen

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 16 år som trenger råd. Det er en vennegjeng i klassen min som ikke er så flinke til å inkludere alle, så jeg føler meg veldig utenfor. Og det siste året har det vært masse problemer i familien, siden tross alt faren min sitter i fengsel og det har ført til store problemer i familien og depresjoner. Det er da jeg begynte å trekke meg unna denne gjengen fordi jeg også var lei av å følge etter og ofte bli ignorert og fordi jeg var så deprimert. Kanskje det er derfor jeg er den eneste som ikke blir invitert på bursdager og kino kvelder med dem. Jeg har gått over den depresjonstiden, siden jeg har begynt å trene og prøvd å se mye mere positivitet på livet, men siden jeg akkurat nå fant ut at jeg igjen var den eneste som ikke ble invitert i en bursdag begynner jeg å tenke hva som egentlig er så fantastisk med livet. Det høres kanskje ut som jeg overdramatiserer, men jeg blir så såret, og jeg føler ikke at jeg fortjener det etter alt jeg har gått gjennom disse siste årene. Jeg vil ikke gå tilbake til den perioden jeg hele tiden var for meg selv og stengte alle følelsene mine. Så jeg trenger råd til å takle det her, og hvordan jeg kan få skaffe meg ekte venner. Tusen takk! Hilsen meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du skriver til ung.no, takk for at du deler med oss!

Jeg skjønner godt at du ikke ønsker at ting skal bli sånn som det var tidligere. Og jeg skjønner også at du ikke orker å fortsette å "jakte" på en plass i gjengen.  Og på toppen av det hele høres det ut som at den siste tiden, du skriver det siste året, har vært en tid fyllt av problemer som jo er en påkjenning for hele familien. Det hele gjør jo at det blir vanskelig å finne alternativer, men umulig er det ikke!

Jeg lurer litt på hvordan det var før deg før? Du sier at vennegjengen i klassen din ikke er så gode på å inkludere alle, og at du har fulgt etter dem. Hvordan var det før dette? Var du da helt alene? Har du noen venner som ikke er en del av denne gjengen? Eller er det noen i denne gjengen som du har bedre kontakt med enn andre? Og hvordan var det du fikk "innpass" i denne gjengen i det hele tatt? Hvordan gikk du fra en "depresjonstilværelse" til å være ihvertfall delvis inkludert i gjengen? Jeg tenker at du jo må ha gjort noe aktivt selv i den prosessen. Er det noe du eventuelt kan gjenta? Men kanskje med andre enn den samme vennegjengen? Det finnes vel kanskje andre mennesker på skolen din? Og kanskje til og med på trinnet ditt. Andre som ikke er en del av den gjengen? Eller hva med i det treningsmiljøet du er i? Er det noen der du kan være venner med? Er det noen andre interesser du har som du kanskje kan drive med, og der du kan få venner?

 

Jeg forstår jo at det å vite at man er den eneste som ikke ble invitert gjør det vanskelig å overse det som skjer, og fortsette som "vanlig", men kanskje kan det likevel være det enkleste? Er det verdt å ha de måleparameterene i forhold til om livet er bra eller ikke? Hvorvidt man blir inkludert i alt en gjeng gjør, som man vet ikke inkluderer alle? Det er veldig riktig som du sier: Du fortjener ikke det! Du fortjener MYE bedre!!!

Jeg synes det er flott at du har bestemt deg for at du ikke vil gå tilbake og at du ikke vil stenge av følelsene!!! Gå heller andre vei, og finn noen som fortjener ditt vennskap!

 

Jeg har lagt ved endel artikler nedenfor som kanskje kan være til hjelp. Samtidig vil jeg også oppfordre deg til å ta en tur til helsesøster på skolen din, eller eventuelt til sosiallærer, og prate litt. Det er ofte vanskelig å føle seg alene, og da finne motivasjon til å gjøre noe med situasjonen sin. Dersom du har noen å dele det med kan det være enklere å gjøre noe aktivt selv.

 

Jeg ønsker deg masse lykke til!

 

 

 

Hilsen

 

Camilla (helsesøster)

 

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Novelle: "Uten vennskap"

Jeg gikk nedover en grå og støvete vei, en morgen i april. Himmelen var blå, sola skinte som om den var av gull. Fuglene kvitret lystig i tretoppene. Jeg trakk pusten dypt. Lukten av nytt liv fylte neseborene, friskt og deilig.

Novellen er skrevet av Vibeke

Les mer

Jente- og guttevennskap

Gutter og jenter, ung.no

Spiller det noen rolle om du er gutt eller jente når du velger venner? Utrykker gutter og jenter vennskap på ulik måte? Vi spurte to gutter og to jenter om hvordan de uttrykker vennskap.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Venner vs. fiender

venner (www.colourbox.com)

Har du noen gang lurt på om du har ekte venner? Og hva en ekte venn egentlig er? Da er du ikke alene...

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing