Hopp til hovedinnholdet

 Jeg har ikke noe godt forhold til moren min,  liker veldig dårlig når folk kjefter

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 16 år. Jeg er ganske flink på skolen, med ett snitt over 5. Jeg er "argumenterende" (?) av natur, og liker veldig dårlig når folk kjefter uten grunn. Det er noe foreldrene mine er veldig flinke til, å heve stemmen med en eneste gang det er noe jeg har glemt (rydde bort klærne etter jeg har dusjet f.eks.) Så da svarer jeg kanskje litt for kvast/frekt tilbake, og da begynner den samme gamle diskusjonen opp igjen. Jeg har ikke noe godt forhold til moren min, og har ikke hatt det siden første gang hun dro til meg (klapset til meg). Da gikk jeg fortsatt på barneskolen, tror jeg må ha vært rundt 10 år. Kanskje til og med mindre. Hun har en tendens til å kalle meg stygge ting også. Bortskjemt drittunge og sånne ting. Hun har også sagt "ååh, noen ganger har jeg bare lyst til å skyte deg". Hun har også truet med at hun skal plassere meg bort, fordi jeg ødelegger familien. Sånne ting sårer veldig, og jeg sliter veldig psykisk (ikke sånn det går utover skole altså). Jeg liker ikke å være hjemme, spesielt ikke når familien min er der. I hvert fall ikke mamma. Jeg klarer ikke snakke med mamma lenger. Jeg kjenner jeg blir kvalm og sinna og i veldig veldig dårlig humør når hun er rundt meg eller snakker til meg. Pappa vet alt om hvordan både jeg og mamma føler det. Han støtter mamma, med å si at jeg er like gale. Fordi han mener jeg utøver "psykisk vold" mot dem. Jeg skjønner ikke hva jeg gjør galt, som gjør at de er imot MEG. Hun har slått meg, klapset til meg, dratt meg i håret, skubbet meg og nærmest vridd nakken min flere ganger. Og når jeg da begynner å gråte får jeg bare til svar at "jeg skal slutte å synes synd i meg selv" Jeg har snakket med kontaktlæreren min om dette, for ca ett halvt år siden. Hun vil gjerne snakke med foreldrene mine, men jeg vet ikke om jeg klarer det. Jeg er veldig glad i pappa, men jeg vet ikke hvor lenge jeg klarer dette. Det sliter psykisk og jeg blir bare mer og mer lei. Jeg bor på ett veldig lite sted, og har veldig mange venner. De fleste vet hvordan jeg har det, forresten. Jeg vil ikke ødelegge noen ting. Men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Det hjelper IKKE å snakke med foreldrene mine, for de skjønner ikke at de også gjør noe galt. Har prøvd å snakke med dem veldig mange ganger.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du stiller spørsmål til oss

Du beskriver forholdet mellom deg og foreldrene dine, at dere sliter med å snakke bra sammen. Jeg synes du forklarer dette bra og realistisk, du gir ikke de all skyld. Videre forteller du om det barnevernet ville kalt fysisk og psykisk vold mot deg fra din mor.  At faren din ikke griper inn og beskytter deg gjør at han også er medvirkende til at situasjonen hjemme er som den er.

Dette er alvorlig og det er godt at du har fortalt det til kontaktlæreren din. Dersom du har fortalt alt dette også til læreren din er det slik at denne læreren egentlig har meldeplikt til barnevernet. Jeg vil råde deg til å gi læreren din lov til å melde fra til både barnevernet og til å snakke med foreldrene dine. Situasjonen hjemme vil nok ikke endres med mindre noen utenfra får anledning til å snakke med foreldrene dine og gi hele familien hjelp.

Du kan også ringe alarmtelefonen, tlf: 116111, og snakke med noen der, de vil kunne gi deg gode råd.

Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med alarmtelefonen 116111

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern