Hopp til hovedinnholdet

bestemme fritidsaktivitet

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 13 år. Jeg har virkelig ikke lyst til å gå på fiolin lengre og det har jeg sakt til foreldrene mine en stund, men de sier at enkelte ting må en forelder bestemme. Har de rett til å bestemme mine interessevalg? Mvh Maria

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Frem til du er 18 år er det foreldrene dine som har ansvaret for deg. Det innebærer bl.a. at de både må, og kan bestemme over deg. De skal likevel alltid tenke på hva som vil være det beste for deg, og de har plikt til å høre på dine meninger. Du har dermed rett å være med på å bestemme.

Når du er 12 år, skal meningene dine telle mye, men det betyr ikke at du har det siste ordet. Til syvende og sist er det foreldrene dine som har ansvaret for deg og må ta en avgjørelse. Du har altså rett til medbestemmelse, men det betyr med andre ord  ikke at du har rett til å bestemme selv. Du kan lese mer om hva du kan bestemme hjemme på Barneombudets nettsider: 

Lenke til side om hva du kan bestemme hjemme

Det høres likevel ikke greit ut at foreldrene dine tvinger deg til å spille fiolin når du ikke har lyst.  Det beste er om du holder på med noe som gir deg glede og overskudd.

Kanskje kan du forsøke å ta en ordentlig prat med foreldrene dine. Du kan forklare dem hvorfor du ikke har lyst til å spille fiolin, og hvordan du føler deg når du må gjøre noe  du ikke liker.

Hvis foreldrene dine ikke hører på deg, så kan du snakke med helsesøster eller noen andre voksne som du stoler på. De kan gi deg råd og hjelpe deg. 

Hilsen oss i Barneombudet

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie