Hopp til hovedinnholdet

Lei moren sin, forskjellsbehandling 

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er så sykt lei av moren min, hun nekter meg i å trene med noen venninner, hun lar meg ikke gjør en eneste ting som i følge loven jeg var rett til, og hun forskjellsbehandle meg og døsknene mine. Jeg får nesten ikke lov til noe, men når søsknene mine gjør det jeg vil gjør så gir hun blanke faen. Hvordan kan jeg få en stopp på dette.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette er litt vanskelig å svare på. Vi vet ikke hva hun nekter deg som du etter loven har rett til, hvor gamle søsknene dine er eller hvordan dere forskjellsbehandles. Men, vi skal svare litt generelt. 

Det vi vet er at du er 15 år og har dermed rett til å bli hørt i saker som gjelder deg. Det vil si at moren din skal legge mye vekt på din mening når hun tar avgjørelser. For eksempel dette med trening, vi synes det er rart at hun nekter deg å trene med venninnene dine, men hvis hun har en god grunn kan hun faktisk det. Hvis hun er bekymret for at du trener for mye, har et usunt forhold til mat og trening eller slike ting kan hun si at du ikke får trene så mye. Uansett så skal hun snakke med deg. 

Du spør hvordan du kan få en stopp på denne forskjellsbehandlingen. Det viktigste er å snakke med moren din om dette. Da er det lurt å ha gode og klare argumenter på lur. Vis for eksempel til episoder hvor du føler deg forskjellsbehandlet. Spør etter en gyldig grunn til at du ikke kan trene med venninner og ha en god grunn til hvorfor du burde få lov klar. Det er viktig at dere snakker ordentlig om alt dette. 

Kan du snakke med faren din eller andre voksne om dette? Noen ganger kan det hjelpe hvis en voksen er med på en slik samtale eller kanskje snakker med moren din for deg. Helsesøster på skolen kan for eksempel hjelpe deg. 

Hvis du synes det er vanskelig hjemme, eller det er vanskelig for dere å kommunisere så kan dere få hjelp til det. På familievernkontoret tilbyr de hjelp til akkurat dette. Det er gratis å få hjelp der. Du kan sjekke ut mer på lenken under. 

Lenke til familievernet og oversikt over kontorer i Norge

Hilsen oss i Barneombudet

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie