Hopp til hovedinnholdet

Jente 17 med foreldre som krangler mye

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er så lei av at mamma og pappa krangler absolutt hele tiden. Det gjør meg nervøs og lei meg og vet ikke helt hvor jeg skal gjøre av meg. Jeg vil jo ikke at de skal skilles men jeg vil ikke ha det sånn som jeg har det nå heller... De krangler 24/7 om bagateller og greier aldri og holde fred. Kan ikke vente til jeg får flytte ut så jeg slipper å bo i samme hus som dem... Jeg vet at de er glad i meg innerst inne men jeg holder ikke ut med den konstante kranglinga hele tiden. Jeg føler meg på en måte litt glemt av søskenene mine også. De har nesten aldri tid til meg og når jeg sier at jeg kunne trengt mer hjelp med et eller annet sier de at jeg får det til selv og at jeg er så pliktoppfyllende osv. Det er ikke det at jeg ikke får det til selv men det kan av og til være tungt å gjøre alt selv. Føler at jeg bare venter på et nytt raseriutbrudd hele tiden og jeg er drittlei av å ha det slik...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17

Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung. Du skriver til oss fordi du synes det er krevende at foreldrene dine krangler mye. Det er mye konflikter om små og store bagateller hjemme, og du føler deg også litt glemt av søskena dine. Du ønsker ikke egentlig at mamma og pappa skal gå ifra hverandre, men ser fram til den dagen du skal flytte ut og slipper å bo sammen med dem.

Først og fremst er det veldig viktig at du tar opp dette tema med oss. Har du forsøkt å snakke med mamma og pappa om dette, eller er det for krevende og er du redd for hvordan de skal reagere? Ofte kan foreldre ha en tendens til å undervurdere hvor mye barn og ungdom faktisk får med seg av det som skjer de i mellom. Dere er gode på å få med dere alt som skjer, både det som bli sagt men like mye på stemningen de i mellom, stemningen i huset, kropsspråk og ansiktsuttrykk. Jeg tror det er viktig at foreldrene dine får vite hvor vanskelig dette er for deg. Kanskje kan det motivere dem til å oppsøke hjelp?

Det finnes mange gode tilbud. Mamma og pappa kan ta kontakt med familievernkontoret i det distriktet dere bor. Her jobber det psykologer og familieterapeuter som er gode på å jobbe med kommunikasjon i parforhold, forbedre kommunikasjon i familier etc.

Om det er vanskelig å snakke med mamma og pappa, kan det være nyttig at du får noen å snakke med om hvordan du har det. Helsesøter eller sosiallærer på skolen kan være et godt alternativ. En annen mulighet er at du tar kontakt med helsestasjonen for ungdom. På helsestasjonen jobber det helsesøster, lege og også ofte psykolog og/eller psykiatrisk sykepleier. Veldig mange ungdom er veldig fornøyd med hjelpen de får her. Du kan også be om samtaler på familievernkontoret for din egen del. Om ikke mamma og pappa ønsker dette, kan det være en mulighet at du får noen å snakke med der.

Håper du får god hjelp videre, og at du og foreldrene dine får til å snakke om det som er vanskelig hjemme. Håper foreldrene dine skjønner alvoret og ønsker med å jobbe med å bedre kommunikasjonen de i mellom og kommunikasjonen hjemme. Det er viktig at de forstår at barn og ungdom som vokser opp i hjem med mye konflikt, ender opp med å føle seg veldig ensomme og veldig overlatt til seg selv. Du trenger familien din og de rundt deg.

Masse lykke til! 

Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie