Hopp til hovedinnholdet

Gutt 15 med litt problemer hjemme

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et problem med familien min. Mine foreldre er skilt og jeg bor for det meste hos mamma. Ofte er også min lillebror her og sover over. Han er ofte et problem for meg, han forteller løgner om ting jeg har gjort til mamma. Det er ting jeg blir irritert over. Og det værste av alt er mamma tror på det. Jeg synes det er tungt å sitte ofte å få kjeft av alle disse løgnene som har blitt fortalt. Jeg får aldri fortalt sannheten, om så da jeg i det hele tatt har beviser. Eller så får jeg ikke sagt mine meninger, hun har blitt fast bestemt på at lillebrors versjon er rett og ingenting annet er rett. Jeg skulle gjerne bodd hos pappa, men det er alt for lite der. Har dere noe tips til hva jeg kan gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15


Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung. Du skriver til oss fordi du har det vanskelig hjemme. Foreldrene dine er skilt, og du bor mest hos mamma. Lillebror er ofte hjemme hos dere og overnatter, og du opplever det slik at han ofte forteller løgner om deg som mamma tror på. Du kunne tenke deg å bo mer hos pappa, men har for dårlig plass.

Det kan være krevende med familieforhold etter skilmisser. Det høres ut som det kunne være en gode ide at dere fikk litt hjelp til å snakke sammen. Har du forsøkt å snakke med mamma om det det du føler er urettferdig hjemme? Kunne det være en ide at dere tok kontakt med nærmeste familievernkontor, og fikk litt hjelp til å snakke sammen hele familien?

Mamma og pappa har nok vært i kontakt med et familievernkontor da de skilte seg, og kanskje var dere der og. På familievernkontoret jobber det psykologer og familieterapeuter, og de er gode på å hjelpe familier som opplever samlivsbrudd. De er også veldig opptatt av at dere barna skal høres, og at dere kan få noen å snakke med om tips og råd dere kan gi mamma og pappa. Barn fra 7 år skal høres. Fra 12 år legges det stor vekt på det barnet ønsker, og fra 16 år er det ungdommen som bestemmer veldig mye selv. 

Jeg ønsker deg masse lykke til, og håper du føler du blir hørt. 

Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie