Hopp til hovedinnholdet

Dårlig økonomi i familie, tilbud om bunad

Jente 14 år
 

Spørsmål

Familien min har ganske dårlig med penger. For litt siden så kom det noen venner på besøk også begynte vi å snakke om hvor vi skulle i feriene framover, de fortalte at de skulle til USA, Asia og mye annet. Mens jeg sa jeg skulle være hjemme. Da de spurte hvorfor sa jeg at vi ikke hadde nok penge (dette hørte mamma). Siden den dagen har mamma spurt mye om jeg vil ha bunad til konfirmasjonen min. Jeg har alltid ønsket meg bunad og snakket ofte om at jeg ville ha det da jeg var yngre (før jeg ble klar over økonomien vår). Jeg hører mamma og pappa ofte snakke om kveldene at hvis noe fælt skjer kommer vi ikke til å kunne betale. Og derfor takker jeg selvfølgelig nei, fordi jeg vet at bunader ofte ligger på rundt 50.000kr. Er det galt av meg og si at jeg vil ha en bunad? Fordi jeg har så utrolig lyst på en. Men jeg vet at vi egentlig ikke har nok penger til det. Så burde jeg si ja, eller nei? Er det feil mot familien min å si ja?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis foreldrene dine tilbyr deg en bunad må de ha tenkt over konsekvensene ved dette. Det er ikke ditt ansvar å tenke på familiens økonomi. Det er det foreldrene dine som må ordne opp i og holde styr på. 

Vi tror det kan være en god idé å snakke ordentlig med foreldrene dine om dette. Du skal ikke må føle en byrde ved å si enten ja eller nei hvis du blir tilbudt bunad. Vi har laget noen tips til hvordan du kan ta en slik vanskelig samtale med en voksen. 

Lenke til side med tips om hvordan ta den vanskelige samtalen

Du kan også snakke med helsesøster på skolen om dette eller ringe til Røde Kors sin telefon Kors på halsen på 800 333 21. Der kan du snakke med noen som kan hjelpe deg. 

Hilsen oss i Barneombudet

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie