Hopp til hovedinnholdet

Kan mamma og pappa tvinge meg til å gå til legen?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Mamma og pappa har bestilt time hos legen, men jeg har ikke litt lyst å gå! Kan de tvinge meg? Har ikke så godt forhold til familien min for tiden og har hatt tankertanker innenfor både selvmord og å flytte frå familien min, hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
tHei og takk for spørsmål.

Du forteller at foreldrene dine har bestilt time til legen, men at du ikke har lyst å gå. Du skriver ikke hvorfor de har bestilt time til deg, men siden de har bestilt time så forstår jeg det slik at foreldrene dine mener at du trenger helsehjelp. Det foreldrene dine sin foreldreoppgave å tilse at du får den hjelpen du trenger.

Du forteller at du ikke har det så bra med familien din nå og at du har hatt tanker i forhold til selvmord. Det å ikke ha det bra med familien sin kan være veldig slitsomt og ugreit. Tenker at det kan være bra for deg å snakke med noen om det. Det kan være at du kan snakke med venner, eller du kan ta en samtale med foreldrene dine om det. Du kan også lese artikkelen Kaos i hodet og følelser som koker? og hjelpe deg selv ved å bruke hjelpehånden.

Noen ganger er det enklere å snakke med noen du ikke kjenner. Helsepersonell har taushetsplikt. Går du til legen trenger ikke foreldrene dine være med inn til timen. Du er 14 år og kan snakke med legen alene. Det du sier vil legen i utgangspunktet ha taushetsplikt om. Helsepersonell vurderer veldig nøye om foreldre må informeres hvis du ikke ønsker det. Du kan også snakke med  helsesøster på skolen din eller ta kontakt med helsestasjon for ungdom der er det helsesøster, lege og psykolog som du kan snakke med. Legger noen artikler under svaret som du kan lese.

Ønsker deg lykke til og alt godt!


Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

- Det er kaos i hodet mitt, jeg klarer ikke noe

Gutt fortviler (colourbox.com)

Jeg føler at alt bare er kaos inni meg. Jeg sliter med selvtilliten og kjenner at ting ikke er bra. Jeg vil så gjerne få det bedre, men aner ikke hvordan. Er det noe jeg kan gjøre selv?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie


Quiz: Hva vet du om kultur?

Fikk Henrik Ibsen noengang nobelprisen i litteratur?