Hopp til hovedinnholdet

Jente på 14 år som bor annen hver uke hos sine foreldre. De krangler mye om samarbeidet.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Mine er skilt. Og de krangler hele tiden. Pappa er streng og tror han kan bestemme alt i live mitt. Jeg har prøvd å snakke med han, og med mamma og han. Mamma meg på sushi middag når jeg bodde en uke til pappa. Men pappa sa nei. At jeg ikke fikk lov. Vi skulle ikke gjøre noe den dagen så jeg tenkte at det var greit. Grunnen til at jeg ikke fikk var fordi jeg var så ofte til mamma. At jeg må stoppe med det. Mamma bor i nabolaget så jeg kan gå dit. Men jeg drar dit ikke ofte, bare når jeg skal hente noe. Og vennene mine spørr meg hele tiden før de inviterer meg ut. Er jeg til pappa driver de i det. Men er jeg til mamma spørr de, noen ganger kan jeg, andre ganger ikke. Pappa sier nei hele tiden. Pappa har økonomiske problemer som sliter på meg og mine brødre. Hva skal vi gjøre? Jeg blir fastboende til mamma om en måned.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du kontaktet ung.no. Du forteller at dine foreldre er skilt og de samarbeider dårlig utfra hvordan du beskriver hvordan det er å være deg hjemme. Du skriver også "jeg bodde en uke hos pappa". Jeg antar da at du bor 50/50 som betyr at du bor like mye hos begge foreldrene dine. Du forteller også på slutten av innlegget ditt at du skal bli fastboende hos mamma om en måned. Så utfra hva du skriver så blir mye av de problemene borte ved at de har endret på samværet som er godt for deg. Fortell vennene dine dette også så de inviterer deg mer.

Når du er 14 år så skal du blir hørt på hva du ønsker av samvær. Det er foreldrene som bestemmer, men du har rett til å bli hørt.

Skal man bo annehver uke hos sine foreldre så må foreldre samarbeide godt. Hvis dette er vanskelig for foreldere så kan de kontakte familievernkontoret som kan hjelpe foreldre til å samarbeide bedre å snakke i sammen på en god måte. Vi hører også barn ved at de også kan få en time her alene hvis det er greit for foreldrene. Når man er fylt 16 år så kan man uavhengig av foreldrene bestille time for seg selv på familievernkontoret.

Hvis dette skulle bli ugreit videre med samarbeidet mellom dine foreldre så bør du kontakte helsesøster så du har noen å snakke med. Din mor og far kan ta kontakt ved familievernkontoret hvis de ønsker det.

Lykke til!    

Hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Snakk med noen om foreldrenes samlivsbrudd

Jente er fortvila (colourbox.com)

Selv om skilsmisse er vanlig i dag, kan det likevel være vondt for den enkelte! Skulle DU ønske du hadde noen andre å snakke med som også har opplevd skilsmisse? På mange skoler i landet kan du det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie