Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine er skillt og jeg lurer på om det er mulig å bare være hos mamma?

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei! jeg er en jente på 13 men jeg blir 14 i år. foreldrene mine er skillt og jeg lurer på om det er mulig å bare være hos mamma? jeg og faren min kommer ikke så godt overends og vi krangler veldig mye, han har en sykdom som hetter bipolarlidelse eller noe såndt som gjør at han blir veldig sint og sur. jeg vil helst bare være hos mamma men pappa insisterer på å ha meg her annenhver helg. jeg vil ikke være hos pappa og jeg har prøvd å forklare til han at jeg syntes han er vanskelig å være med, men han vil ikke høre. er det mulig å bare være hos mamma...?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til oss!

I følge barneloven har barn og foreldre krav på kontakt med hverandre. loven er en lov som er tenkt at skal gjelde for alle og tar utgangspunkt i at alle foreldre er OK. Noen ganger er det slik at ikke alle foreldre fungerer som godt av ulike grunner. Det kan være sykdom som du beskriver at faren din sliter med.

Det står også i barneloven at barn har krav på å bli hørt i spørsmål som for eksempel om hvor de vil bo. I og med at du er over 12 skal din mening legges særlig vekt på. Det er først og fremst foreldrene dine skal høre på deg. Du sier du har prøvd å si i fra til faren din men at han ikke vil høre. Har du bedt moren din si i fra til ham?

Dersom han ikke vil høre på noen av dere kan dere få hjelp til å snakke med han hos familievernkontoret der dere bor. De er eksperter i å hjelpe familier snakke sammen og løse problemer på en bedre måte. De er vant til å snakke med barn og unge om hvordan det er å leve med skilte foreldre.

Der kan du si hva du ønsker og få hjelp til å få faren din til å forstå. Det kan være sykdommen som gjør at han slite med å høre etter. Det er uansett vanskelig for mennesker å innse at  de ikke er en så god forelder. Be moren din bestille time for dere. Der vil du bli hørt.

Det er ingen som kan tvinge deg med fysisk makt til å dra på samvær dersom du ikke ønsker det. Du må si til moren din at du ikke vil og trenger hennes hjelp til å slippe.

Lykke til1

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie