Hopp til hovedinnholdet

hvordan hjelpe søsteren min som har spiseforstyrrelse?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på hvordan jeg kan hjelpe søsteren min å bli bedre fra spiseforstyrrelser. Søsteren min har hatt spiseforstyrrelser i et halvt år nå, og det har blitt veldig ille på liten tid. Hun har vært innlagt i en måned nå, men har nå skrevet seg selv ut fordi hun var frivillig innlagt og over 18 år. Dessverre er det ikke bedre med henne. Hun spiser nesten ikke, snakker ikke med foreldrene, trener og kastet opp maten. Det er ingen ting noen av oss hjemme kan gjøre for å stoppe henne. Legene mener hun ikke er fysisk syk nok for å bli innlagt igjen, men jeg kan ikke vente på at hun blir "syk nok" for å bli lagt inn. Hun er jo ikke mentalt frisk når det kommer til tankegangen om mat og kropp. Hun er langt nede og trenger hjelp! Hvordan kan jeg hjelpe henne!?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Søsteren din er heldig som har familie som bekymrer seg og engasjerer seg når hun har det vanskelig. Det å leve med en nær familiemedlem som sliter med spiseforstyrrelse er ikke lett, og det er helt vanlig at man blir både sliten, redd og fortvilet over sykdommen og hvilken skade den kan gjøre. 

Du lurer på hva du kan gjøre for søsteren din, og da håper jeg du kan finne mange tips i denne artikkelen.

Det er lett å bli opptatt av mat og matmengde når man er sammen med noen som strever med spisingen, og det er selvsagt veldig viktig å spise for å bli frisk. Men mange som har kommet seg gjennom spiseforstyrrelser sier at det som motiverte dem til bedring var å bli minnet på sider ved seg selv som ikke var syke. Er det ting du vet søsteren din liker, er opptatt av eller noe som kan få henne til å le? Du kan gi henne mye hjelp bare ved å være deg selv og snakke med henne om ting som gir dere små pauser i hverdagen. Du kjenner henne og slik har du mulighet til å vise henne sider ved seg selv som hun kanskje selv er i ferd med å glemme.

Mange mener at tålmodighet er et viktig stikkord, det er ofte slik at det tar tid å bli bedre. Det kan bli en del flere opp -og nedturer, og da er det greit å forberede seg mentalt på det, for å holde oppe håpet om bedring. 

Du kan også finne mye god informasjon om spiseforstyrrelse i her

Det å leve med den bekymringen du forteller om er nok vondt for deg, og jeg håper at foreldrene dine og andre voksne gir deg rom for å snakke om dine egne følelser om det som skjer med søsteren din. Jeg har møtt mange pårørende til søsken som sliter, og de fleste sier at de syns det er slitsomt å hele tiden skulle tilpasse seg, bekymre seg, og at det noen ganger er dumt at de voksne blir så opptatt av den som sliter at det blir mindre tid til søsken.

Det er lov å si ifra, og om du syns det hadde vært godt å prate med noen utenfor familien kan du gå til helsesøster på skolen, eller til helsestasjon for ungdom

Det du også kan prøve er å kontakte Rådgivning Om Spiseforstyrrelser, du finner god informasjon om hva det er og hvordan du går frem her. Både du og dine foreldre (og selvfølgelig din søster hvis hun er interessert) kan ringe eller skrive dit og få mer hjelp til hvordan dere kan gjøre ting fremover.

Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Veien fra spiseforstyrrelser til å bli frisk

slanking

Oda ønsket å være sunn. Hun ville være best på å være sunn og ha kontroll over maten og kroppen. Nå er hun 23 år, og har hatt spiseforstyrrelser siden hun var 15. Her forteller Oda om hvordan hun ble frisk.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Er du god å snakke med?

Snakker sammen i kantina på skolen (colourbox.com)

Alle trenger en som er god å snakke med en gang iblant. Her får du ti gode samtaletips for å bli en som det er lett å snakke med når livet er vanskelig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie