Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler press i forhold til å trene.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg føler meg presset av familien min og folk i idrettsmiljøet mitt til å fortsette med idretten min. Jeg føler et konstant press fra faren min til å være med han på trening, prestere og gjøre det bra. Han og andre får meg til å føle at eg ikke er bra nok siden jeg ikke lenger har så stor framgang, og jeg føler også et press til å gå ned i vekt - noe jeg ikke klarer, som gjør at jeg føler meg enda mer mislykket. Faren min poengterer hele tiden at jeg er større nå enn jeg noengang har vært før, ig at jeg ser veldig tung ut i kroppen når jeg driver med idretten min. De gangene jeg heller vil trene på studio eller være med venner, får jeg en slags skyldfølelse for at jeg ikke er med faren min og de andre på idretten min. Dette er et dilemma for meg. Jeg vil på en måte fortsette med idretten min, men eg vil også være sosial med venner- noe jeg får inntrykk av at de i miljøet og faren min ser på som noe negativt. Jeg føler jeg skuffer de andre. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 16 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg tenker at en del ungdommer kan kjenne seg igjen i det du forteller. Mange ungdommer føler et press fra foreldre og andre i forhold til trening, og det å prestere.
Det er flott å ha en idrett å drive med, eller en annen aktivitet, men det bør være forbundet med glede å holde på med det. Jeg synes det høres ut som at du ønsker å drive med idretten din, men på dine premisser. Det er flott! Ut fra det jeg leser her høres du ut som en reflektert og moden jente, og det er viktig at du tenker på hva som er bra for deg.

Du skriver at pappaen din kommenterer vekten din, og det er ikke bra. Kan hende tenker han ikke over hva dette gjør med deg.

Jeg vil råde deg til å ta det du har skrevet her opp med pappaen din. Prøv å si noe om hva det gjør med deg å føle press, at du får skyldfølelse, at du føler at du ikke er bra nok, at du føler at du ikke har nok fremgang, og at det går inn på deg at pappaen din kommenterer vekten din.

De fleste ungdommer har behov for å være med venner, og det er viktig at foreldre forstår det.  

Hvis du ikke når frem til pappaen din ved å snakke med ham kan du få hjelp av helsesøster. Helsesøster kan være med i en samtale med deg og pappaen din.

Foreldrene dine vil deg sikkert vel, men de vet ikke eller forstår ikke hvordan du egentlig har det. Derfor må du prøve å fortelle dem det.

Lykke til. 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kontroll, press og tvang hjemme

Redd for å bli giftet bort? #IKKEGREIT (ung.no)

Mange ungdom opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. Noen opplever å bli tvunget til å forlove seg med en de ikke vil, noen blir hindret i å være med venner og en del får ansvaret for å beskytte familiens ære. Du vil ikke skuffe de du er glad i, men ønsker samtidig å ta dine egne valg i livet.

Hva er greit og hva er IKKE GREIT?

Les mer om Kontroll, press og tvang hjemme her på ung.no.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie