Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine bestemme hva jeg skal gjøre på fritida?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Heisann. Jeg er en aktiv håndballspiller på 17 år med treninger 4 ganger i uka + kamper. Til nå i det siste har dette vært kult og alt sammen, men jeg har sakte men sikkert begynt å gått lei. Jeg har kommet til konklusjonen at jeg skal trappe ned på håndballen for å så slutte. Men, foreldrene mine liker ikke dette. De sier at jeg MÅ være med på en organisert (fysisk) fritidsaktivitet uansett hva, og jeg får derfor ikke lov til å slutte, FØR jeg har funnet noe annet å være med på. Jeg tenker som sagt å roe litt ned på den organiserte aktiviteten, og heller trene selv. Spørsmålet mitt er: i hvilken grad kan foreldrene mine tvinge meg til noe på fritida? Kan jeg ikke bruke denne tiden til akkurat hva jeg vil selv, som en pause fra en hektisk hverdag? (innenfor lovens/rimelighetens grenser). Hvis jeg vil delta i OL i spyd, trene til realfagskonkurranser, spille for Hobby IL i 8. div eller være med i kor; er ikke alt dette helt ok? Burde jeg ikke få bestemme over fritida mi selv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss!

Du skriver at du bruker store deler av fritiden på å spille håndball, men i den siste tida har du kommet frem til at du vil trappe ned på organisert idrett. Det virker som dette er noe du har har brukt tid på å bestemme deg for og at det kommer av at du ikke finner den samme gleden i håndballen og at du ønsker å ha mer tid til andre ting. Kanskje har du tenkt på dette i lengre tid uten å ha sagt det til foreldrene dine.

Jeg kan se for meg at foreldrene dine kanskje er redde for at du skal ta et valg du kommer til å angre på. At du vil savne å være en del av laget ditt eller klandre dem fordi de ikke støttet deg til å bli proff. Det kan også være at de ikke har vennet seg til at du har blitt stor og kan ta gode valg for deg selv.

I barneloven står det at det er foreldrene dine har rett og plikt til å ta avgjørelser for deg frem til du er 18 år, men det står også at du i økende grad skal bli hørt i saker som angår deg. Når du er 17 år skal din mening veie svært tungt. Det står ikke noe spesifikt om fritidsaktiviteter.

I alle fall synes jeg du burde snakke med foreldrene dine om hva du ønsker og hvordan du ser for deg fremtiden. Kanskje det også for din egen del hadde vært lurt å gjennomgå hvorfor du ønsker å slutte, og inkludere både positive og negative konsekvenser av valget ditt. Når du forteller dette til foreldrene dine vil det tenkes at de kan respektere valget ditt og forstå at dette er noe du har tenkt nøye igjennom. Jeg legger ved en artikkel med tips hvordan du kan snakke med "vanskelige foreldre" og også en oversikt over rettighetene dine.

Håper dette var til hjelp for deg! Lykke til!

Hilsen familiepsykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett