Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine krangler mye, og pappa drikker en del. Jente 14 år synes synd på pappa og lurer på hvordan hun kan få mamma til å forstå mer?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Moren og faren min krangler enn del... Og faren min bruker å drikke om kveldene, men han gjør ingenting galt, han er bare snill selv om han er full... Og siden bestevennen hans døde for noen dager så drikker han enn del om kveldene. Og moren min sier at det ikke er greit å drikke og driv å kjefte på han. Men det er ikke bare pappa, det er både meg og han. Hun er så lite forståelsesfull. Hva kan jeg gjøre til å få hun til å forstå mer?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Dette høres ikke ut som noen grei situasjon for deg.

Det er vondt og vanskelig for barn når foreldre krangler. Noen ganger blir foreldre så opptatt av sin egen konflikt at det går ut over deres evne til å være foreldre. Barna blir litt glemt fordi foreldrene bruker så mye tid og krefter på å være sinte på hverandre. Hvis du har det sånn, så er det viktig at du sier fra til noen som kan hjelpe deg. Det kan være læreren, helsesøster eller en annen voksen du har tillit til.

Foreldrene dine kan få hjelp på familievernkontoret. Der har de mye erfaring i å hjelpe par som krangler og er uenige. Barn kan også få komme og snakke om hvordan de har det i familien.

Jeg skjønner på det du skriver at du har mye omsorg for pappaen din. Du ser at han er lei seg fordi vennen hans døde, og synes at mamma kjefter for mye på ham. Det er fint at du bryr deg om hvordan pappa har det. Samtidig er det først og fremst pappa som skal bry seg om og ta vare på deg. Han er den voksne og du er barnet. Når pappa drikker og er full, så klarer han ikke det. Selv om han er snill og ikke gjør noe galt, så er han ikke tilstede for deg og mammaen din. Dere kan ikke spørre ham om ting, få hjelp og ha hyggelige samtaler. Kanskje er det derfor mamma kjefter når han drikker?

Kan du forsøke å snakke med mamma og pappa om dette på en rolig og hyggelig måte? Si at det er ekkelt for deg når de krangler og at du synes synd på pappa. Samtidig er det ikke greit at han drikker seg full med deg til stede og det er det hans ansvar å få slutt på. 

Et utgangspunkt kan være å vise dem det du har skrevet her og svaret mitt. Så kan dere snakke sammen ut fra det.

Lykke til!

Hilsen familieterapeuten :)

PS: Under har jeg lagt ved en artikkel om foreldre som drikker for mye. Håper den kan være nyttig for deg å lese!

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie