Hopp til hovedinnholdet

Jeg savner vennene mine. Hvordan kan jeg overtale foreldrene mine til å flytte tilbake til der vi bodde før?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Da gikk ut av barneskolen, flyttet jeg til et nytt sted ca 1.5 timer unna hjemstedet mitt. Der var det barn fra 3 forskjellige skoler som ikke kjente hverandre, så ingen visste at jeg var helt ny. Det tok veldig lang tid før jeg fikk ordentlige venner, men på den tiden var alt jeg ville å flytte tilbake. Men så fikk jeg mange venner, og hadde det veldig bra en periode. Men nå har jeg bodd her i 2 år, og gråter hver dag fordi jeg savner vennene mine så utrolig mye. Alt jeg vil er å flytte tilbake, og det vil moren og søsteren min også, men faren min nekter. Det er et ganske dårlig sted, uten en ordentlig by i nærheten, men det er fantastiske folk som bor der. Pappa jobber faktisk veldig nærme der, og kjører in til oslo hver dag. Det er mange bra vidregåender jeg har lyst til å starte på der, og alt blir så mye lettere. Så hvordan kan jeg overtale foreldrene mine til å flytte tilbake? Jeg kjenner jeg ikke orker mer, så vurdere å flytte for meg selv nesteår, så jeg kan dra hjem igjen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss! Det kan være tøft å flytte og vanskelig å falle til ro og få venner på en ny plass, så jeg skjønner godt at situasjonen du beskriver er vanskelig for deg! Det er trist å lese at du gråter hver dag fordi du savner vennene dine!

Det virker som at det er viktig at du snakker om hvordan du har det med foreldrene dine. Tenk gjerne over hva du vil si på forhånd og pass på å ta det opp på et tidspunkt hvor dere ikke er stresset eller har dårlig tid. Et annet tips er å ikke ha bestemt deg for en løsning på forhånd, men heller snakke om hva du føler og hvordan det er for deg å gå på skolen i dag.

Hvis foreldrene dine tenker at det er best for deg kan de la deg få flytte hjemmefra før 18, men de er allikevel ansvarlige for deg. Kanskje det går an å legge mer til rette for at du skal ha det bra på det nye stedet du bor? 

Uansett er dette ting som du må snakke med foreldrene dine om og som dere i fellesskap må finne løsninger på. Jeg legger ved noen tips om "hvordan snakke med vanskelige foreldre". Helsesøster på skolen er også en som kan hjelpe deg å samle tankene dine og som kan støtte deg til å få det bedre. Kanskje helsesøster kan hjelpe deg med å snakkke med foreldrene dine? Det kan være at foreldrene dine har gode grunner til å ikke flytte tilbake, men det kan uansett hjelpe å snakke sammen og få forståelse for hverandre. Jeg synes også at foreldrene dine burde hjelpe deg til å få det bedre sånn at du ikke trenger å være så trist.

Lykke til videre!

Hilsen familiepsykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie