Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene dine er skilt og du har hatt en vond krangel med pappa. Nå skal du til ham i helgen. Du strever med dårlig samvittighet, gråter og føler deg nede. Læreren har kommentert at du har "mistet gløden" og du lurer på om du kan være deprimert?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. I Det siste har jeg vært nedfor og trist jeg sliter litt med mine foreldre. Det er skilt og jeg er mest historie mamma. For ikke så lenge siden hadde jeg en stor krangel med faren min hvor alle skyld ble lagt på meg av faren min, Moren min støttet meg. Nå skal jeg til pappa i helga med en god venninne. Og jeg får dårlig samvittighet pga ting mamma sier om å dra til pappa når hun også har oppfordret til det. Jeg sa jeg gikk ned for å skifte men gikk bare og la meg i sengen og gråt. Jeg er trøtt hele tiden og til og med læreren min kommenterer at jeg har "mistet gløden" jeg sliter med å sove når jeg er hos pappa. Kan jeg være deprimert? Hvordan kan jeg bli bedre igjen? Føler meg bare veldig "nede".. hva er dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Dette høres ikke noe greit ut. Du har det dessverre på samme måte som mange andre ungdommer jeg har snakket med som har skilte foreldre og opplever mye krangel og konflikt. Dette er forferdelig slitsomt, tar mye energi og ja-du kan bli deprimert av det. Krefter som du egentlig skal bruke på deg selv, skole, venner og kanskje en søt gutt blir i stedet brukt på å tenke på mamma og pappa, hvem som har rett, hva som er riktig å gjøre osv. Sånn skal du ikke ha det.

Det beste er om du kan snakke med mamma og / eller pappa om hvordan du har det. Kanskje kan du vise dem det du har skrevet her og svaret mitt? Det er mulig for dere å få hjelp på et familievernkontor. Der kan du komme å fortelle hvordan du har det og så avtale med terapeuten hva de skal si til mamma og pappa. Foreldrene dine kan også gå dit alene for å snakke sammen og hvordan de best kan hjelpe deg og samarbeide om deg.

Hvis du ikke føler at du kan snakke med foreldrene dine, så må du finne en annen voksen som du har tillit til. Kanskje kan læreren som så at du har "mistet gløden" være en sånn person? En annen mulighet er helsesøster og helsestasjon for ungdom.

Det er veldig bra at du selv kjenner at dette har gått for langt og at du ikke tåler å ha det sånn. Da er det gode muligheter for å kunne rette opp i det og få det bedre. Dette er ikke din skyld, det er viktig at du husker på.

Jeg håper du får en fin helg hos pappaen din. Under svaret legger jeg ved noen artikler om dette temaet som jeg håper du vil lese.

Lykke til!

Hilsen familieterapeuten :)

 

 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stines erfaring med skilsmissen

Jente med ryggen til

Stines foreldre skilte seg da hun var 13 år. Her intervjues hun av Kristin om hvordan hun har det etter skilsmissen.

Av Kristin, ungdomsjournalist på ung.no

Les mer

Skilsmissen - noen erfaringer

Skilsmisse

KJÆRE MAMMA OG PAPPA

Jeg vil bare fortelle at det er mye vanskeligere å oppleve en skilsmisse enn det dere tror.

Kanskje du kan skrive et brev eller e-post til foreldrene dine og fortelle hvordan du har det? Les andres erfaringer og del dine meninger under artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie